Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Albanci najavili protestnu šetnju u Preševu za sutra!

Objavljeno u Društvo

Objavljeno January 20, 2013 Nema komentara

Nakon uklanjanja spomenika na trgu ispred Skupštine opštine Preševo počelo je spontano okupljanje albanskog stanovništva. Albanski političari se još nisu usaglasili oko reakcije na uklanjanje spomenika sa trga u Preševu. Za sutra je najavljena protestna šetnja kroz grad, a sa završnog mitinga biće upuće poruke vlastima u Beogradu i međunarodnoj zajednici.

Njih oko stotinu bilo je podeljeno u nekoliko grupa na platou gde je stajao spomenik, ali atmosfera je bila mirna sve dok se nije pojavio stariji Albanac, sa kečetom na glavi.Vitlajući kišobranom, kao da preti svim prisutnima, počeo je monolog:

– Izdajnici! Izdajnici su krivi što je spomenik uklonjen. Uzeli su pare od spomenika i troše ih ko zna gde. Naši izdajnici. Svi su nas izdali koji su otišli iz Preševa u Vranje, Niš, Beograd… Bog da ubije sve iz Beograda. I Čovića, Bog da ga ubije… Taj spomenik je bio posvećen žrtvama, koje su iskasapljene. Nas Srbi ne vole.

Albanski političari se još nisu usaglasili oko reakcije na uklanjanje spomenika sa trga u Preševu. U nastavku dana rukovodstva svih šest partija albanaca sa juga srbija održaće zasebne sednice, da bi na sastanku zakazanom za sutra pre podnezauzeli zajednički stav.

Nakon toga biće održana protestna šetnja kroz grad, a sa završnog mitinga biće upuće poruke vlastima u Beogradu i međunarodnoj zajednici. Njihov sadržaj, međutim, još nije usaglašen.

Na kraju današnjeg sastanka političara Bujanovca i Preševa, koji je iza zatvorenih vrata protekao u burnoj atmosferi, narodni poslanik Riza Halimi izjavio je da je propuštena prilika da se ovaj međunarodni konflikt reši na miran način.

U toku popodneva mesto sa kojeg je odnet spomenik obeleženo je trakom, a nekoliko desetina meštana Preševa stoji na trgu odajući poštu.

 Inače, u popodnevnim časovima mogli su da se uoče autobusi sa Žandarmerijom, koji su se vraćali iz Preševa prema Vranju.

Na sastanaku predstavnika svih šest albanskih partija u Preševu povodom uklanjanja spomenika glavna tema je bila šta dalje, odnosno kako sve opravdati veteranima rata na jugu Srbije.

Izvor:Alo

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Albanci najavili protestnu šetnju u Preševu za sutra!. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar