Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Biljka raste iako je zapečaćena u boci pre 40 godina!

Objavljeno u Zanimljivosti

Objavljeno January 27, 2013 Nema komentara

Biljka-u-bociPenzionisani inženjer elektrotehnike Dejvid Latimer iz provincije Sari u Velikoj Britaniji ućiće po svemu sudeći u anale zahvajujući svom neobičnom ekspirimentu…..

On je zasadio je biljku vrste “Tradescantia” u ogromnu staklenu boci davne 1960. godine i zapečatio je 12 godina kasnije.Na veliko iznenađenje,Dejvida kao i onih koji su (pre) gledali bocu sa ovom neverovatnom,ova biljka nakon 40 godina i dalje cveta bez svežeg vazduha i vode u zapečaćenoj boci!

Dejvid je ceo život se iz hobija bavi botanikom i u svojoj kolekciji ima preko 5.000 biljnih vrsta, a biljka u boci je deo eksperimenta kojim je hteo da sazna koliko dugo ova vrsta može da opstane u potpuno izolovanoj sredini.Neobični eksperiment započeo je 1960. godine kada je u četiri identične boce na isti način zasadio vrstu “Tradescantia” i 12 godina kasnije je zapečatio.

Biljke u tri boce su nakon nekoliko meseci potpuno uvenule, a na veliko iznenađenje, jedna je preživela do danas i, što je najneverovatnije, buja i cveta kao da ima svu potrebnu negu.Prema Latimerovim rečima biljka sama obezbeđuje vlagu, hranljive materije i kiseonik uz pomoć sunčeve svetlosti koju apsorbuje kroz staklo.

“To je sjajan primer koliko biljka može da se prilagodi i šta može da postigne u potpuno izolovanoj sredini”,izjavio je Dejvid.Flaširani primerak opstao je i napredovao usled procesa fotosinteze, uprkos tome što je odsečen od spoljašnjeg sveta.

Ova biljka, prema Latimarovom objašnjenju, apsorbuje solarnu energiju danju, a vodu stvara iz listova, koji kapima proizvode i kiseonik u ciklusu, kao i ugljen-dioksid i hranljive materije.Boca u vidu bašte stvara prostor,koji je nalik eko-sistemu u kojem biljke mogu da prežive pomoću fotosinteze i da recikliraju hranljive materije.

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Biljka raste iako je zapečaćena u boci pre 40 godina!. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar