Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Dačić: Kampanja protiv mene i Vlade

Objavljeno u Politika

Objavljeno January 27, 2013 Nema komentara

Dovođenje u vezu nekadašnjeg šefa kabineta Branka Lazarevića sa Darkom Šarićem predstavlja kampanju protiv Vlade i mene, kaže premijer Ivica Dačić. Premijer reagovao na objavljivanje izveštaja Uprave kriminalističke policije iz januara prošle godine.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je je da dovođenje u vezu njegovog bivšeg šefa kabineta Branka Lazarevića sa odbeglim narkobosom Darkom Šarićem predstavlja kampanju usmerenu protiv Vlade Srbije i njega.

Dačić je naglasio da ne dozvoljava da bilo ko kompromituje njegovo ime i da medijski napisi protiv Lazarevića nemaju veze sa njegovim bivšim šefom kabineta, već sa njim.

“To je pokušaj da neko kaže – ne mogu ovi više da vode vladu. Vidite kako su kompromitovani”, rekao je Dačić novinarima u Pirotu.

Na pitanje ko vodi kampanju protiv vlade, premijer je kratko odgovorio: “Ima ih raznih”.

“Pokušava se reći da je moj šef kabineta sarađivao sa Šarićem. Prvo, nikada nije utvrđeno da je Lazarević upoznao Šarića. Šta je uloga policije i bezbedosnih službi – da me informišu i da mi ukažu na moguće probleme. Nikada me niko nije informisao da postoje bilo kakvi problemi”, rekao je Dačić.

Premijer je naglasio da niko nije jači od države i podsetio da je pre nekoliko nedelja tražio da mu se dostave informacije o svakom ko je sarađivao sa Šarićem, a da su mu policija, bezbednosne službe i Vojna bezbednosna agencija odgovorile da nema ničega.

Dačić je upitao zašto se sada neke stvari od pre dve-tri godine “ponovo vraćaju u opticaj, osim ukoliko nisu usmerene protiv vlade”. “Zašto se to ponovo pominje, naročito uoči izbora novog direktora policije”, upitao je premijer.

Dačić je dodao da je razgovarao sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem o tom slučaju i da su zaključili da je potrebno utvrditi sve činjenice.

“Uostalom, ako je to tako, zašto do sada nisu nešto preduzeli, ko im je branio i ko je koga štitio”, rekao je Dačić i ponovio da je u pitanju kampanja koja ima za cilj da se kada god se otvore neke druge radnje, stare stvari aktuelizuju, kako bi se bacila senka na ono što Vlada Srbije radi.

Lazarević upozorio Šarićevog advokata

Branko Lazarević, nekadašnji šef kabineta ministra policije Ivice Dačića, dok je bio na toj funkciji odao je članovima grupe Darka Šarića koji su bili zaduženi za pranje novca od prodaje kokaina da su pod nadzorom policije, pokazuje izveštaj Uprave kriminalističke policije koji je januara prošle godine predat zameniku tužioca za organizovani kriminal.

Kako policija i tužilaštvo veruju, Lazarević je bio u kontaktu sa advokatom Radovanom Štrpcem, optuženim za pranje Šarićevih para, koga je juna 2009. obavestio da je cela grupa pod policijskim nadzorom.

Praćenjem Štrpca otkriveno je da ga je Lazarević obavestio da obrati pažnju na telefonsku komunikaciju i da se prisluškuju Šarićev telefon i telefoni Mileta Jerkovića i Andreje Krlovića. Posle toga cela grupa je prestala da govori o poslovima u telefonskim razgovorima, navodi se u izveštaju.

Tačnost ovih saznanja potvrdio je i sam Mile Jerković 2010. godine tokom saslušanja na glavnom pretresu suđenja za pranje para Šarićevog klana.

Kako piše u transkriptima suda, Jerković je izjavio da im je advokat rekao da je dobio dojavu od tadašnjeg šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova da je sve još pod kontrolom, da se čuvaju, da je Lazarević preko advokata na policijske mere upozorio i samog Darka Šarića.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je za RTS da istraga o Šarićevom narko klanu nije završena, kao i da još nisu uhapšeni svi članovi i pomagači ove kriminalne grupe.

RTS saznaje i da se uskoro može očekivati i poziv na razgovor Lazarevića o okolnostima spornih komunikacija sa kojima je tužilaštvo upoznato.

Inače, Lazarević je sa mesta šefa kabineta ministra policije otišao za atašea u ambasadi u Atini, gde i danas radi.

Izvor: RTS

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Dačić: Kampanja protiv mene i Vlade. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar