Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Datum za pregovore sa EU moguć u junu

Objavljeno u Politika

Objavljeno January 19, 2013 Nema komentara

Premijer Ivica Dačić rekao da u slučaju da u aprilu izveštaj Evropske komisije o Srbiji bude pozitivan, onda se u junu može očekivati i pozitivna odluka o datumu početka pregovora o članstvu u EU. Napredak u dijalogu ključni uslov za pozitivan izveštaj Evropske komisije, kaže Dačić.
U slučaju da u aprilu izveštaj Evropske komisije o Srbiji bude pozitivan, onda se u junu može očekivati i pozitivna odluka o datumu početka procesa pregovora o članstvu u Evropskoj uniji (EU), izjavio je FoNetu premijer Srbije Ivica Dačić.
Dačić je naglasio da su mu to u Briselu jasno rekli i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i predsednik Saveta EU Herman van Rompuj.
Dačić je takvu poruku, kako je istakao, u Briselu dobio i od zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Filipa Rikera.
Prema njegovim rečima, Riker je rekao da SAD podržavaju aktivnosti Vlade Srbije i da će, sa svoje strane, dati doprinos evropskim integracijama Srbije.
Dačić je potvrdio da je sa Ešton razgovarao o datumu za početak pregovora i siguran je da se, ukoliko aprilski izveštaj Evropske komisije bude pozitivan, u junu može očekivati pozitivan ishod i dobijanje datuma.
Ako se dijalog bude nastavio ovim tempom i ukoliko bude dogovora koji bi išli korak dalje u relaksaciji odnosa Beograda i Prištine, što znači u prevazilaženju paralelizma institucija i uspostavljanju načina na koji funkcioniše zajednica srpskih opština, može se očekivati pozitivan ishod, objasnio je Dačić.
Premijer je napomenuo i da je uslov da budu nastavljene unutrašnje reforme u Srbiji, onako kako je to definisano stavovima Saveta EU.
Napredak u dijalogu je ključni uslov za pozitivan izveštaj Evropske komisije, precizirao je Dačić, ali je dodao da se od Beograda i Prištine ne očekuje da razreše sva pitanja, niti se traži da Srbija prizna nezavisnost Kosova.
Premijer je veoma zadovoljan i rečnikom kojim EU i SAD govore o Srbiji, kao i stavovima podrške država članica EU, Kine i Rusije.

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Datum za pregovore sa EU moguć u junu. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar