Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Milioni na grbači naroda

Objavljeno u Ogledalo

Objavljeno January 10, 2013 Nema komentara

Šokantna i gotovo neverovatna vest u jednom trenu obišla je zemlju Srbiju i nekako se dokotrljala i do Vranja i Pčinjskog okruga. Punomoćnik uhapšenog biznismena Miroslava Miškovića, najbogatijeg Srbina koji je, da podsetimo, sastavio prethodnu Vladu Srbije pomirivši socijaliste i demokrate, zatražio je od nadležnih pravosudnih organa puštanje na slobodu svog klijenta uz jemstvo u iznosu od fantastičnih 19 miliona evra. To je dakle cena slobode za čoveka koji je tokom poslednjih dvadeset godina stekao enormno bogatstvo, dok je istovremeno najveći broj žitelja Srbije spao na prosjački štap, ogolio i obosio! Na sreću, srpsko pravosuđe, makar i pod uticajem vladajuće politike, ovoga puta nije smelo da zagrize tu jabuku i Mišković je novogodišnje i Božićne praznike proveo iza brave. Gotovo u isto vreme u Vranju, poznati direktor takođe poznate firme, nakon smrti, ostavio je naslednicima deobnu masu tešku između 15 i 18 miliona evra, novac koji je stekao tokom tridesetogodišnje direktorske karijere!?

Ako na pomenute iznose pogledamo kroz prizmu običnih smrtnika u Vranju i na jugu Srbije, onda logično slede teška i sumorna pitanja ljudi koji jedva ishranjuju svoje porodice i koje preživljavaju na hlebu, krompiru, pasulju i paprici. Kako neko može od plate da zaradi toliki novac, ukoliko razume se nije u pitanju nekakav drugi način zgrtanja para, poput šverca duvana, benzina, sumnjivih privatizacija, bonifikacija, problematičnih javnih i drugih nabavki, neplaćanja obaveza državi, dobavljačima i javnim preduzećima, podrazumeva se, uz apsolutnu podršku vladajućih garnitura kako na republičkom, isto tako i na lokalnom nivou!? Zato se s pravom postavlja pitanje kako na posedovanje tolikog bogatstva reaguju građani Vranja i juga Srbije kojima Elektrodistribucija isključuje električnu energiju, koji ne mogu da školuju decu na fakultetima u većim gradovima, ili oni koje ovih dana Elektroprivreda Srbije časti, da tako kažemo, sa 120 kilovata struje na mesečnom nivou, kao i oni koji s mukom preživljavaju zarađujući minimalce u ovdašnjim privrednim preduzećima ili živeći na račun materijalnog obezbeđenja koje im daruje Centar za socijalni rad!? Kako oni doživljavaju činjenicu da tamo neki beogradski advokat, punomoćnik prebogatog Miškovića, sasvim mirno kao da kaže dobar dan, izgovara cifru od koje se običnim smrtnicima vrti u glavi i o kojoj oni mogu jedino da sanjaju. I da san o tolikom novcu nikada ne dosanjaju ne samo oni, već i plejada nekoliko naraštaja njihovih potomaka!

Stoga ne čudi da ogroman broj žitelja ove zemlje, računajući tu i jug Srbije i osiromašeni grad Vranje, pruža maksimalnu podršku aktuelnim političarima na vlasti u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ali, ta se bitka ne može dobiti blickrigom, već osmišljenom sistemskom akcijom koja treba, između ostalog, da utvrdi kako su u ovoj zemlji stvoreni ne biznismeni, već najkrupniji drumski razbojnici ovog vremena, dok je na drugoj strani najveći broj žitelja Srbije maksimalno osiromašio! U tom smislu, u Vranju nije dovoljno što su pohapšeni sitni kriminalci, već je nasušna potreba da se iza brave nađu i lokalni Miškovići, jer, da se ne lažemo, ima ih u ovom gradu i većina Vranjanaca zna ko su oni i kako su stekli veliko bogatstvo za relativno kratko vreme. Ako do toga ne dođe, biće to kao pucanj iz prazne puške, zagrmeće malo i zadimiti, ali grom pravde neće pogoditi tamo gde treba, pa će najveći broj Vranjanaca ostati razočaran i trajno izgubiti veru i poverenje u sadašnju vlast od koje očekuje kakvu-takvu pravdu u poštovanje zakona!

Piše: Slavomir Kostić

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Milioni na grbači naroda. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar