Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Naočare vizir za privatnost zbunjuju sigurnosne kamere

Objavljeno u Zanimljivosti

Objavljeno January 28, 2013 Nema komentara

NaocareNaočare napravljene u Japanu  koje zbunjuju sigurnosne kamere nazvane su “vizir za privatnost”Ovaj prototip “zbunjujućih” naočara dizjanirali su naučnici s Tokijskog nacionalnog instituta za informatiku.

Vizir za privatnost odnosno naočare poseduju ugrađen izvor infracrvene svetlosti koji zbunjuje softver,dok je apsolutno bezopasan po čovekov vid.U današnje vreme sve više bezbednosne službe, prodavnice pa čak i društvene mreže  se služe softverom za prepoznavanje lica.

Profesor instituta Isao Ečizen rekao je da se, sa napretkom te tehnologije na sajtovima kao što su Gugl imidžis, Fejsbuk i slični, pojavila potreba za osnovnim merama protiv narušavanja privatnosti koje predstavljaju tajno snimljene fotografije, ili one na kojima je neko snimljen nenamerno.

Gotovo infracrvena svetlost, kako je rekao, ometa snimak bez uticaja na ljudski vid”, rekao je on. Ečizen je rekao da će se naočare, koje su povezane sa džepnom jedinicom za napajanje, prodavati po razumnoj ceni. Postoji, međutim, i jednstavnija alternativa.Posao će obaviti i teška šminka ili maska, kao i naginjanje glave pod uglom od 15 stepeni – što softver interperetira kao da lice ne postoji, navodi se u onlajn uputstvu koje je izdala hakerska grupa Anonimus.

Nakon kritika irskog komesara za zaštitu podataka, fejsbuk je u septembru isključio alatku za prepoznavanje lica koja je nagoveštavala kada su evropski korisnici te društvene mreže bili tagovani na fotografijama.

U novembru se ispostavilo da pojedine lutke za izloge sakupljaju informacije o mušterijama putem softvera za prepoznavanje lica.Manken EyeSee prikuplja podatke o godinama,polu i rasi prolaznika pomoću kamere skrivene iza jednog oka.

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Naočare vizir za privatnost zbunjuju sigurnosne kamere. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar