Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Rok za uplatu poreskih dugovanja da bi se steklo pravo na otpis kamata ističe sutra

Objavljeno u Društvo

Objavljeno January 30, 2013 Nema komentara

Ministarstvo-finasijeRok za uplatu poreskih dugovanja, da bi se steklo pravo na otpis zateznih kamata i zamrzavanje glavnog duga, ističe sutra.Privrednici i građani koji zaključno sa 31. oktobrom prošle godine duguju porez stiču uslov na otpis zateznih kamata i mirovanje glavnog poreskog duga ako izmire tekuće poreske obaveza koje dospevaju u novembru, decembru 2012. godine i januaru 2013. godine. Glavnica poreskog duga moći će da se plati na 24 rate, počevši od 2014. godine za velike poreske obveznike, odnosno od 2015. godine za male poreske obveznike.
Kako ističu, privrednici i građani šansu za uključenje u program otpisa imaju samo do kraja januara, jer posle toga ti uslovi više neće važiti.
Zakon o uslovnom otpisu kamate i mirovanju poreskog duga predviđa da se malom poreskom obvezniku koji redovno plaća tekuće obaveze otpiše 50 odsto kamate po isteku 2013. godine, a preostala kamata po isteku 2014. godine, kada stiče i pravo da glavni poreski dug plati u 24 rate. 

Ministarstvo finansija i privrede pozvalo je  poreske obveznike da, ukoliko žele da steknu uslov za otpis zateznih kamata i mirovanje glavnog poreskog duga, uplate tekuće poreske obaveze za novembar i decembar prošle i januar ove godine prema sopstvenoj evidenciji. 
“To je način da se premosti gužva koja postoji u filijalama Poreske uprave, i da svi oni koji žele da se kvalifikuju za poresku amnestiju, to učine u predviđenom roku do 31. januara”, izjavila je savetnik za poresku politiku u Ministarstvu finansija i privrede Milica Bisić. Napominjući da je interesovanje značajno i kod velikih preduzeća, a pre svega kod preduzetnika, ona je istakla da je problem što su se u filijalama Poreske uprave stvorile velike gužve, pa postoji opasnost da svi oni koji bi želeli da se kvalifikuju za poresku amnestiju i plate tekuće obaveze ne mogu da dobiju sravnjeno stanje. 
Međutim, ako te obaveze uplate prema svojoj evidenciji do 31. januara, kasnije će moći da sravne stanje sa Poreskom upravom, rekla je Bisić. Ona je napomenula da, ako se utvrdi da su poreski obveznici preplatili iznose koje duguju, novac će im biti vraćen, a ukoliko su platili manje, doplatiće razliku. 
Ona je naglasila da rok ne može da bude produžen nikakvom odlukom osim izmenom zakona, a to sada nije moguće. 
Privrednici i građani, koji zaključno sa 31. oktobrom 2012. imaju poreska dugovanja, mogu steći uslov na otpis zateznih kamata i mirovanje glavnog poreskog duga, ali tu šansu imaju samo do kraja januara. Uslov za poresku olakšicu se stiče izmirivanjem tekućih poreskih obaveza koje dospevaju u novembru, decembru 2012. godine i januaru 2013. godine, i to najkasnije do 31. januara ove godine, predviđeno je Zakonom o uslovnom otpisu kamate i mirovanju poreskog duga. Kako je navela Bisić, prijavljivanje za sticanje uslova za otpis kamata i mirovanje glavnog duga, po ustaljenoj praksi i navikama srpskih poreskih obveznika, najveće je poslednjih dana pred istek roka. 
Zakon je čvrsto definisao 31. januar kao rok, i jedini razlog iz kojeg bi neko mogao da ga propusti, a želi da se kvalifikuje za poresku amnestiju, jeste da nema vremena da dobije sva stanja iz Poreske uprave, navela je Bisić. “Pretpostavljam da obveznik ima svoj evidenciju o tome koliko je dužan i ako po njoj uplati, onda se kvalifikovao za program, a kasnije će se stanje sravnjivati”, istakla je ona. 
Prema njenim rečima, sve nejasnoće u vezi sa uslovnim otpisom kamate i mirovanjem poreskog duga su razjašnjene i kod poreskih obveznika i u filijalama Poreske uprave.

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Rok za uplatu poreskih dugovanja da bi se steklo pravo na otpis kamata ističe sutra. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar