Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Srbija će u EU tek posle 2023.

Objavljeno u Politika

Objavljeno January 26, 2013 Nema komentara

Daniel ServerPOD normalizacijom odnosa sa Prištinom trenutno se podrazumeva dogovor oko severa Kosova. To će biti dovoljno za dobijanje datuma, ali Srbija će morati da ide i dalje – da uspostavi diplomatske odnose sa KiM i razmeni ambasadore.

Ovo, u intervjuu za ”Novosti”, poručuje Danijel Server, američki stručnjak za Balkan i profesor međunarodnih studija na Univerzitetu Džon Hopkins. On objašnjava da će članice koje su priznale nezavisnost Kosova insistirati na diplomatskim odnosima Prištine i Beograda, čak i ako EU kao celina to ne bude.

Biće mnogo uslova u narednim mesecima i godinama. Kosovo će biti problem u mnogim od 35 poglavlja pregovora, osim ako se ne postigne sveobuhvatno rešenje na početku procesa. Moraćete da ispunite mnoge druge kriterijume za članstvo, uskladite zakone sa evropskim. Ne postoji jedna, već više ”ulaznica” za EU. Za to će vam biti potrebna najmanje decenija.

Server kaže da Srbiji problem pravi i to što je još prijemčiva za romantične predstave o vezama sa Rusijom i Pokretom nesvrstanih i da ne odustaje od ubeđenja da traženje suvereniteta nad celim Kosovom nema nikakve veze sa budućnošću u EU, i poručuje:

– Ako imate utisak da vam ovaj proces nanosi samo ”bol”, možda ste u pogrešnom procesu.

Čak i srpske ideje o podeli ovaj analitičar smatra nerealnim pokušajima, jer ne vidi mogućnost novih promena granica na Balkanu, jer to, kako kaže, neće biti prihvatljivo ni za Evropu ni za SAD.

Dokumente o Kosovu, koje su usvojile Vlada i Skupština, Server smatra neprihvatljivim za svet:

– Ne verujem da je platforma korak napred: ona ponavlja zahtev Srbije za suverenitet nad celim Kosovom, predlažući posebnu upravu Albanaca, koji bi postali građani drugog reda unutar Srbije. Oni to neće prihvatiti, a niko u Evropi ili SAD neće od njih to zahtevati. Ali, hajde da vidimo šta će se dešavati u razgovorima između Dačića i Tačija. To je važnije od onoga što piše u platformi.

Server i dalje veruje da je Ahtisarijev plan najbolje rešenje i ne vidi koji su razlozi da ga Srbija ne prihvati.

– To je već prihvaćeno u Prištini, Vašingtonu i Briselu, i u ovim centrima se očekuju dalji sporazumi koji će dovesti do implementacije Ahtisarijevog plana.

 IZVOR: NOVOSTI

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Srbija će u EU tek posle 2023.. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar