Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

U jednom krateru na Marsu možda ima života?!

Objavljeno u Zanimljivosti

Objavljeno January 28, 2013 Nema komentara

MarsNaučnici NASA -e su izneli su u svetsku javnost mišljenje su da u jednom krateru na crvenoj planti Mars, nekada davno bilo vode odnosno da je to bilo nekada jezero koje se snadbevalo podzemnim vodama.Ovo nanovije otkriće minerala ispod površine Marsa e do sada najjači i možda najvažniji dokaz da je na Marsu bilo života – čak kako naučnici misle da ga možda još i sad ima, ali ne u nekoj nama prepoznatljivoj formi.

Na Marsu su možda  prosti mikroorganizmi u pitaju s obzirom da se pola života na Zemlji sastoji od mikroorganizama koji žive ispod površine, tako naučnici misle da je i na Marsu tako to jest moglo biti slično.Kada metoriti udare na površinu Marsa, na površinu se izbacuje kamenje koje je inače duboko ispod kore. Tako je otkriveno da se dno ogromnog kratera Meklaflin koje je 90 kilometara široko,a duboko 2,2 kilometra – sastoji od slojevitog, ravnog kamenja.

Naučnici su, analizom podataka sa “Marsovog izviđačkog orbitera” (MRO) i uzoraka kamenja sa letelice Evropske svemirske agencije (ESA) “Mars ekspres”, u tom kamenju otkrili glinu i karbonatne minerale koji se stvaraju u prisustvu vode.Hemikalije koje sadrže ugljenik mogu biti izvor organskog života.

“Svi sastojci za život su tamo,ali su samo mali, jednoćelijski organizmi mogli da prežive u datim uslovima” kaže geolog dr Džozef Mikalski, vođa studije.
 “A ako je život postojao tada moguće je da postoji i sada” dodaoo je na kraju Mikalski

Naučnici NASA-e veruju da su se ugljenik i glina oformili u podzemnom jezeru koje su možda bilo stanište za život.Neki duboki krateri na Marsu takođe su se ponašali kao baseni, u koje je prodirala voda i pravila jezera, koja sadrže glinu i karbonatne minerale, smatraju naučnici.

Tečnost koja je formirala te minerale mogla bi biti dokaz da je nekada ispod površine Marsa postojao život, ali i da nam ukaže kako se razvio život na Zemlji.
Inaće NASA svemirski rover  Curiosity bi za par dana trebalo da otpočne sa bušenjem površine Marsa i uzimanjem uzoraka iz dubine njenog tla.

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi U jednom krateru na Marsu možda ima života?!. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar