Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Uklonjen spomenik u Preševu

Objavljeno u Društvo

Objavljeno January 20, 2013 Nema komentara

Oko 200 pripadnika Žandarmerije stiglo je jutros na trg, a potom je bager “Blok gradnje”, koji je vezao užadima spomenik i podigao ga iz ležišta, uz pomoć još jednog bagera, prebacio spomenik u kamion, koji ga je odvezao.

Na trgu su, pored novinarskih ekipa i pripadnika Žandarmerije i njihovih blindiranih vozila, tokom akcije, bili komandant Žandarmerije Bratislav Dikić sa saradnicima, kao i Slađan Velinović, nacelnik policijske uprave u Vranju i Avdi Bajrami, komandir policijske stanice u Preševu sa zamenicima. 

Pripadnici Žandarmerije su novinarima i snimateljima dozvolili da se približe spomeniku, čije je uklanjanje od lokalnih Albanaca zatražila država. Sa okolnih zgrada, mali broj građana posmatrao je akciju, javlja Tanjug. 

Trg ispred opštine na kojem je do jutros stajao spomenik potpuno je očišćen i nema tragova da je sporno obeležje bilo na njemu postavljeno. 

Kako javlja novinar B92, koji se nalazi na licu mesta, jedini od lidera koji je bio jutros u Preševu, Orhan Redžepi, bivši komandant OVPBM, novinarima je rekao da se radi o „istorijskom danu“ jer će Preševo i Bujanovac postati deo Kosova kao i to da se zahvaljuje Srbiji što je dala povod da se albanski odborinici tri opštine juga Srbije izjasne o teritorijalnoj autonomiji. 

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da su posle isteka svih zakonskih rokova, po nalogu Ministarstva pravde, pripadnici Žandarmerije uklonili nelegalno postavljeni spomenik u Preševu. 

“Srbija je pokazala dovoljno strpljenja, ali i poslala jasnu i čvrstu poruku da se zakon mora poštovati i da niko nije jači od države”, rekao je Dačić Tanjugu. 

Premijer Srbije je rekao da je “akcija obavljena bez bilo kakvih incidenata i bez upotrebe sile”. 

Spomenik nije uklonjen u predviđenom roku, a odbornici Skupštine opštine Preševo su, po isteku roka retroaktivno usvojili predlog o njegovom postavljanju. Tada su najavili da će kompletirati dokumentaciju potrebnu za legalizaciju spomenika. 


Izvor: B92

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Uklonjen spomenik u Preševu. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar