Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Bolji život bez struje

Objavljeno u Ogledalo

Objavljeno February 22, 2013 Nema komentara

StrujomerProteklih dana ozbiljno su nas uznemirile vesti da će bankrotirati Elektroprivreda Srbije i Radiotelevizija Srbije i da se Radiotelevizija Vranje neće finansirati iz gradske kase, počev od prvog januara 2014. Godine. Najpre nas je udario pravo u glavu lokalni strujni udar, tačnije vest da grad Vranje za utrošenu električnu energiju duguje fantastičnih 45 miliona dinara, pa je ovdašnja Elektrodistribucija potegla tužbu protiv lokalne samouprave. Gotovo u isto vreme procurilo je da Kompanija „Simpo“ stalno duguje za struju između 50 i 70 miliona dinara, kao i da su veliki dužnici sva javna preduzeća u gradu, pa su nedavno doživeli da ih vranjski električari isključe sa električne mreže. S tim u vezi bilo je jako otužno i na svoj način tragikomično kada su silom novonastalih prilika zaposleni u pojedinim javnim preduzećima u popodnevnim satima upalili sveće da ne bi sedeli u mraku. Kažemo „sedeli“ jer bez struje ionako nisu mogli ništa da rade, pa su prespavali ostatak radnog vremena. Naravno, u tu priču oko struje odlično se uklopio podatak da su ukupna dugovanja za utrošenu električnu energiju na području koje pokriva vranjska Elektrodistribucija, ni manje ni više, nego 4 milijarde i 500 miliona dinara, te da od tog iznosa na dug fizičkih lica otpada više od polivine navedenog dugovanja. A na pitanje zašto je to tako, možda je najbolji odgovor dao jedan penzioner u poodmaklim godinama, rekavši da mu nije jasno kako to da je u Titovo vreme redovno plaćao struju i nikada nije bio dužan za komunalije i druga davanja, a poslednjih godina stalno duguje za sve dažbine i plus ne može ni da se prehrani. Pa kad bih sve plaćao, struju, vodu i ostalo, pa ja bih bukvalno gladovao, dramatično je upozorio ovaj penzioner na ivici života.

Ono što, međutim, posebno boli i pogađa građane Vranja nije činjenica da struja mora da se plaća. Njih u aktuelnoj ekonomskoj situaciji ponajviše pogađa nepravda koju stalno sprovode na terenu vranjski električari koji isključuju struju domaćinstvima koja duguju po 10 do 15 hiljada dinara, a nikada ne isključuju velike dužnike, takozvane krupne ptice koje duguju i po nekoliko stotina hiljadarki za utrošenu električnu energiju, ili ostavljaju na mreži poznate rukovodioce i funkcionere. U tom kontekstu još uvek je živa i indikativna priča iz Vranjske Banje kada je u jutarnjim satima sa električne mreže isključeno domaćinstvo direktora jedne ustanove, ali se na banderu pored njegove kuće istog dana uveče popeo lokalni električar sa namerom da ga uključi, valjda da čovek ne bude bez struje, bez obzira na dugovanje od blizu 200.000 dinara. Sticajem slučajnih prilika tu je prolazio lokalni novinar, pa je električar uz pomoć svoje jakne pokušao da sakrije sopstveni identitet, da onemogući novinara da ga uslika na delu dok uključuje velikog dužnika, iako su toga dana sa mreže isključena domaćinstva zbog duga od nekoliko hiljada dinara. Da nije tužno, bilo bi smešno, naravno, da se ne radi o eklatantnom primeru velike i neljudske nepravde, na žalost, kao i uvek na račun sirotinje i malih dužnika, a ne daj Bože, da to bude na štetu bogataša koji za struju duguju velike iznose.

I da zaključimo, neće biti tako strašno ako bankrotira Elektroprivreda Srbije, jer mi, građani Srbije, bez struje ćemo se nekako snaći. Ali, kako ćemo ako bankrotiraju Radiotelevizija Srbije i nestane naš vranjski regionalni servis, odnosno, kako ćemo dalje bez njihovog boljeg i lepšeg života koji nam svakodnevno pružaju preko svojih ekrana i radio talasa!? E to, sigurni smo, nećemo preživeti! 

Piše:Slavomir Kostić

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Bolji život bez struje. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar