Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Danas sastanak Nikolić-Jahjaga

Objavljeno u Politika

Objavljeno February 06, 2013 Nema komentara

Tomislav NikolicBrisel, Beograd — Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednica Kosova Atifete Jahjaga sastaće se danas u Briselu pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Sastanak na najvišem nivou održava se “u sklopu normalizacije odnosa Beograda i Prištine”, kako je podvukla Ketrin Ešton u pozivu upućenom Nikoliću i Jahjagi da dođu u Brisel.

Susret će početi oko 16 časova odvojenim sastancima Ketrin Ešton s Nikolićem i Jahjagom, a potom će uslediti zajednički, trojni sastanak koji bi mogao potrajati do 19 časova, a možda i duže. 

Visoka predstavnica EU će potom izdati kratko saopštenje i ocenu sastanka. 

Nikolić je, uoči današnjeg sastanka, izjavio da je Srbija je svoju poziciju precizirala Platformom o Kosovu i Metohiji i  da od nje ne može da odstupi i da će to preneti svojoj sagovornici.

“Ovo je prilika da gospođa Jahjaga čuje ono što možda ne voli da čuje, da konačno čuje direktno, a ne preko medija, da Srbija ima svoju Rezoluciju, koju je donela na osnovu Platforme, i da niko ko predstavlja Srbiju ne može od toga da odstupi i niko ko predstavlja Sriju od toga ne želi da odstupi”, kazao je on i istakao da tom Rezolucijom Srbija takođe “prvi put kaže šta može da dozvoli”.

Sastanak predsednika Srbije i Kosova u Briselu, smatra se “afirmacijom dijaloga Beograd-Priština na najvišoj ravni”, istakli su zvaničnici u Evropskoj komisiji. Time se potvrđuje da obe strane, kako je naglašeno, isto kao i Evropska komisija koja je pokrovitelj sastanka Nikolić-Jahjaga, ulažu napore za jačanje šire regionalne saradnje. 

Evropski diplomatski izvori su rekli agenciji Beta da se očekuje da visoka predstavnica EU Nikoliću i Jahjagi ukaže na bitan značaj dijaloga i normalizacije za evropsku perspektivu Srbije i Kosova. 

Mrkić: Dokaz jedinstva državnog vrha

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić ocenio je da predsednik Nikolić sastanakom s kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom pokazuje podršku svemu što rade svi predstavnici Srbije, čime se vidi jedinstvo državnog vrha po pitanju Kosova i Metohije. 

On je u intervjuu za “Blic istakao da predsednik neće pregovarati, pošto je pregovarač u ime Srbije premijer Ivica Dačić. 

“Cilj je da sprovedmo ono što piše u našem dokumentu (skupštinskoj Rezoluciji o Kosovu), jer se u njemu vodi računa o interesima Albanaca, ali se najpotpunije štiti srpska zajednica”, rekao je Mrkić.

“Iskreno mislim da imamo vrlo dobre šanse da dobijemo datum za početak pregovora s EU i da su one retko kada bile tako dobre”, istakao je Mrkić.

Izvor: Beta

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Danas sastanak Nikolić-Jahjaga. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar