Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Naprednjačko resetovanje

Objavljeno u Ogledalo

Objavljeno February 15, 2013 Nema komentara

RESETSvedoci smo poslednjih dana rasta rejtinga Srpske napredne stranke i njenog lidera Aleksandra Vučića, prvog podpredsednika Vlade i ministra odbrane. Zato se i u stranoj i domaćoj javnosti sve više spekuliše da je Ivica Dačić samo formalno premijer Srbije, a da je Vučić prvi čovek republičke vlade, što bi rekli pravnici, i de fakto i de jure. Njegova politička moć je, ističu strani mediji, i nedogledna i nedostižna, što gotovo  nikome ne smeta u zemlji Srbiji, a posebno to pozdravljaju najsiromašniji građani, iako svesni da se hapšenja i otkrivanja raznih afera ne mažu na hleb i da se borbom protiv korupcije, ipak, ne mogu nahraniti gladna usta gotovo milion ljudi, koliko ih se bori sa elementarnim teškoćama osnovne životne egzistencije. Uprkos svemu, Vučić i stranka trenutno su najpopularniji politički faktor ove zemlje, jer su građanima pružili ono što nije učinila nijedna garnitura na vlasti u Srbiji nakon petog oktobra 2000. Godine, konkretne rezultate u borbi protiv najvećeg zla, korupcije i organizovanog kriminala.

I dok srpski naprednjaci na državnom nivou dobijaju sve pohvale za već vidljiv i delotvoran učinak u borbi protiv korupcije, vranjski odbor ove stranke u osetnom je zaostajanju i čak nazadovanju, miljama daleko od nivoa koji je postigla njihova stranačka centrala i ugleda koji je stekla u očima građana Srbije. Vranjski naprednjaci najpre su se odrekli samih sebe u prvim mesecima sopstvene vladavine, zarad koalicione ljubavi sa ovdašnjim socijalistima, jer su preko noći zaboravili svoju inicijativu za ispitivanje stanja u lokalnom sportu, iako je tu peticiju potpisalo više od 6000 građana. Ispalo je, na žalost, da je tu veliku inicijativu gotovo preko noći pojela maca koalicionog dila, zbog čega je, na drugoj strani, potpuno zanemaren poreski incident generisan takođe iz zvaničnih institucija ovdašnjeg sporta kojim je država oštećena za više od 10 miliona dinara . I nikom ništa, apsolutno ćutanje na svim nivoima lokalne vlasti, a iz tabora vranjskih naprednjaka nije izgovorena nijedna reč na neugodne teme iz miljea gradske vlasti.  Ali, uskoro će uslediti vrlo škakljiva priča oko paljevine vozila istaknutog gradskog funkcionera, zbog čega je osumnjičen odbornik naprednjaka i s tim u vezi veoma nespretno i nesretno javno oglašavanje čelnih ljudi vranjskog odbora, što je stranci donelo veću štetu nego korist i snizilo njen rejting u lokalnim uslovima i malograđanskom ambijentu iz kojeg Vranje još uvek nije izašlo. I kao kruna svih negativnih tokova vezanih za vranjske naprednjake, odjeknuli su događaji u Direkciji za izgradnju Vranja koji su vezuju za direktora ovog javnog preduzeća i njegova ostavka, kao i pretnje koje su iz redova vranjskih naprednjaka upućene lokalnim medijima, što je takođe izazvalo negativne efekte i još više snizilo rejting stranke. A kada se tome dodaju i neka jako loša kadrovska rešenja u javnim službama i infrastrukturi stranke, još čvršće se zatvara krug negativne percepcije javnosti kada se radi o vranjskim naprednjacima. A najveća krivica za takvo stanje leži upravo u taboru vranjskih naprednjaka, čiji su čelnici morali znati da su problematična i sumnjiva rešenja kratkog daha najgora rešenja i da samo dugoročno održive ideje, zasnovane na pravim vrednostima, sigurno podižu rejting stranke i proizvode trajno pozitivne efekte.

Ovako, kako izgleda sve što se događa oko Srpske napredne stranke, ispada da vrh stranke ide jednim, a vranjski odbor drugim putem, i da ono što rade Vučić i njegovi najbliži saradnici nije ni tangenta onome što naprednjaci čine i posebno ne čine u Vranju!  A nagrada ili kazna stiže na izborima, gde će svako da požanje onako kako je posejao!  

Piše:Slavomir Kostić

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Naprednjačko resetovanje. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar