Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Sjaj i beda Južne pruge

Objavljeno u Ogledalo

Objavljeno March 22, 2013 Nema komentara

Juzna prugaPremijer Srbije Ivica Dačić poručio je pre nekoliko dana u Nišu da, citiramo, «ne može više jug Srbije da bude na braniku patriotizma u ratovima, a da u miru njegovi stanovnici žive u bedi i siromaštvu». Na istom skupu u najvećem gradu jugoistočne Srbije upozoreno je da se već decenijama demografski prazne opštine u ovom delu zemlje, što je posledica ogromnog ekonomskog zaostajanja u odnosu na razvijenije sredine, Beograd, Novi Sad, deo Šumadije, Mačve i centralnih krajeva države. Samo koji dan kasnije, Verica Kalanović, ministarka regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije, slavodobitno je u kontekstu razvoja južnih krajeva zemlje potencirala da program njene stranke baš iz tih razloga zagovara proces decentralizacije i regionalizacije, kako bi u što kraćem roku bile smanjene enormne razlike u pogledu ekonomske razvijenosti okruga na jugoistoku države u odnosu na centralne regione.
Sa aspekta ekonomskog položaja Vranja i Pčinjskog okruga, objektivno, Vranje je i u ranijim epohama vidljivo zaostajalo u odnosu na najveće gradske sredine u Srbiji, Vojvodinu, deo Šumadije, zapadne Srbije, Veliko Pomoravlje… Odgovor na pitanje zašto je to bilo tako i u periodu kada su radile velike firme na jugu Srbije, nije ni lak ni jednostavan! Ipak, najveći deo krivice za takvo stanje snose profesionalni prodavci magle u ovom delu Srbije kojih je na ovom području uvek bilo u znatno većem broju u odnosu na druge delove zemlje. Kada su radile velike firme govorili su da su od Vranja napravili «Švajcarsku na jugu Srbije», a istina je bila da su zaposleni u tim preduzećima, milošću države, primali plate koje su bile znatno niže u odnosu na zarade koje su njihove kolege dobijale u drugim sredinama. Pa i danas se ti isti prodavci magle hvale da velike kompanije u Vranju posluju i isplaćuju plate, iako ceo grad i celokupna javnost Pčinjskog okruga znaju da su radnici u tim firmama odavno na minimalcu i da jedva sastavljaju kraj s krajem! Prodavci magle, međutim, uživaju u maksimalcu, jer kako god radila privreda, za funkcionere na tronu lokalne vlasti mora da ima, ne samo plate od preko 100.000 dinara, već i bonusi i druge razne stimulacije. Stimulišu ih verovatno da prodaju narodu što veće količine magle i time ih, makar psihološki udaljavaju od stvarnih životnih problema i teškoća svakodnevnog preživljavanja.
I ti trgovci maglom i ostalim fluidima u Vranju i na jugu Srbije, s pažnjom su u Nišu slušali bajke i uspavanke od onih istih trgovaca koji su svojim činjenjem i još više nečinjenjem glavni krivci za propast brojnih firmi u ovom delu zemlje i što je nakon toga više desetina ljudi ostalo bez posla i našlo se na ulici. Koštana, Štamparija, TIV, Nemetali, Rasadnici, Poljoprodukt, Živinoprodukt, Delišes, Hanplast, Metal Preševo, Jugokop Bujanovac, Fopa i Sloga u Vladičinom Hanu, samo predstavljaju deo iz arsenala zla neuspelih privatizacija koje su dodatno osiromašile jug Srbije i više desetina hiljada radnika ostavili bez hleba. A da ne pominjemo Zamber, Dević tekstil ili činjenicu da je Jumko već deset godina u restrukturiranju kome nema ni kraja ni početka!
Pa ko je, gospodine premijeru i gospođo ministarka, krivac što je, kako vi kažete, patriotski jug Srbije u bedi i siromaštvu i osetnom ekonomskom zaostajanju u odnosu na druge delove Srbije, što južnom prugom više ne hukću vozovi i što i dalje važi krilatica «što južnije, to tužnije»!? Vaš lament nad jugom, posipanje pepelom i patriotska retorika najmanje će pomoći Vranju i Pčinjskom okrugu da izađe iz siromaštva i uhvati priključak sa razvijenijim sredinama.
Najgore je, međutim, to što igrom sudbine požar siromaštva moraju da gase oni koji su tu vatru i potpalili u poslednjim decenijama prošlog i prvim godinama sadašnjeg veka!

Pise: Slavomir Kostić

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Sjaj i beda Južne pruge. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar