Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Pocrnelo žuto cveće

Objavljeno u Ogledalo

Objavljeno May 15, 2013 Nema komentara

Grad VranjeNaš grad Vranje u srpskoj javnosti prepoznatljiv je najpre po piscu Bori Stankoviću, jednom od najvećih realista u domaćoj književnosti, po čuvenom pevaču vranjskih pesama Staniši Stošiću koji nije slučajno dobio nadimak „vranjski Pavaroti“, po poznatim fabrikama brendovima iz nedavne prošlosti, ali i po žutom cveću koje je na svoj način simbolizovalo gostoljubivost i neposrednost Vranjanaca i njihov osećaj za lepe stvari. Istini za volju, ovaj prepoznatljivi imidž Vranja narušen je u značajnoj meri u poslednje dve decenije, naročito u očima žitelja razvijenijih delova Srbije, kao što su Beograd, Vojvodina, Šumadija, Mačva, te krajevi oko Valjeva, Užica i drugih gradova. I to sve zbog naše bolesne odanosti SPS-u i strankama slične ideološke orijentacije, pa su nas naši sunarodnici vrlo često „častili“ ironično-satiričnim komplimentima u smislu, „crveno Vranje“, „Vranjanci komunjare“, „pocrvenelo žuto cveće“… U poslednje dve godine, međutim, naš imidž promenjen je drastično, ali ne u ideološko-političkom smislu, već zbog svega što se događalo i dalje dešava u Vranju, a što nadilazi i najneverovatnije ludosti koje  uopšte mogu zadesiti jedan grad i njegove stanovnike, zbog čega se gotovo cela Srbija i čudi i krsti i levom i desnom rukom.

Dakle, braća Srbijanci, komentarišući vranjanske ludosti, sve češće komentarišu: „žuto cveće nije više crveno, već je sasvim pocrnelo“, jer vesti koje stižu iz Vranja na ivici su psihopatologije i svakako se ne mogu svrstati u domen normalnog ponašanja. Ako nisu zapaljeni pozorište ili kafići, bukte i plamte automobili na vranjskim ulicama, ako u gradskoj bolnici ne umiru pacijenti pod sumnjivim okolnostima, onda huligani razbijaju glave onima koji su im se zamerili, ako nema afera oko poznatih funkcionera, makar i nedokazanih kakav je slučaj sa ruskim konjakom, onda odbornik jedne od vladajućih stranaka biva optužen za podmetanje požara, ako se na socijalna davanja čeka godinama, kao u slučaju jednokratne pomoći, na drugoj strani, aktivisti jedne vladajuće stranke lepe kompromitujuće tekstove o kolegama iz gradske vlasti. I na sve to, kao šlag na torti, događaju se sukobi istaknutih funkcionera sa načelnikom policijske uprave, dok se vodećim ljudima fudbalskog kluba imputira fizički obračun sa sudijama na utakmici koja je igrana na sopstvenom terenu! Naravno, tu je i utaja poreza na štetu države učinjena od strane državnih funkcionera, i još jedna sitnica, boravišna taksa dvostruka je skuplja ovde na teritoriji Vranja od iste na području Vrnjačke Banje. Dakle, posetilac najpoznatije srpske banje plaća 60 dinara dnevno, a gost u ovoj ubogoj našoj Vranjskoj banji čak 120 dinara, valjda da se zna šta je Vranjska Banja u odnosu na Vrnjačku, da i mi konja za trku imamo!

I kad se sve sabere i oduzme, nije ni čudo što nakon svih ovih crnjaka iz Vranja, braća Srbijanci sa uzdahom primećuju da je nešto trulo u zemlji vranjanskoj, pa je žuto sveće pocrnelo! A znajući da se od muke najpre pozeleni, onda je sasvim jasna aluzija od čega je ovo naše vranjsko cveće od okera zadobilo boju žalosti. Od onoga što je ovde sve crnje od crnjega, gore od gorega! Pa ko sve to izdrži, odnosno, preživi – pričaće!

Piše: Slavomir Kostić

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Pocrnelo žuto cveće. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar