Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Da komšiji crkne krava

Objavljeno u Ogledalo

Objavljeno June 30, 2013 Nema komentara

Fudbal1Već dve godine u sportskoj a i ostaloj javnosti Vranja, iz nedelje u nedelju, čuli su se zajedljivi komentari Vranjanaca na račun komšija u Surdulici, udaljenoj od grada tridesetak i nešto kilometara. Komentari su uglavnom adresirani na račun Fudbalskog kluba Radnik koji se poslednjih nekoliko sezona borio da iz Srpske lige uđe u viši rang – Prvu ligu Srbije. Tako se, između ostalog, u Vranju ponajviše čulo, citiramo “kada mi, Vranjanci koji o građevinarstvu ne znamo ništa, sagradimo solitere, tada će surdulički Radnik da uđe u Prvu ligu Srbije”! Aluzija je bila jasna i direktno upućena na adresu predsednika opštine Surdulica Novice Tončeva, inače idejnog tvorca sportskih ambicija o ulasku Radnika u viši rang fudbalskog takmičenja. A kada je prošle nedelje Radnik iz Surdulice ostvario višegodišnji san svojih sugrađana i plasirao se u prestižnu Prvu ligu Srbije, predsednik Tončev je, malo u šali, malo u zbilji uzvratio Vranjancima, poručivši im “slobodno vi u Vranju gradite solitere, ali bi vam bilo mnogo bolje da gradite fudbalere, to vam u zadnje vreme itekako nedostaje i treba”! Naravno, svima je u Vranju bilo jasno da je prvi čovek opštine Surdulica ciljao na ispadanje vranjskog Dinama iz Srpske lige u Nišku zonu, dakle, dva ranga niže u odnosu na fudbalere surduličkog Radnika, što je ovde doživljeno ne samo kao sportski poraz, već mnogo više kao sveukupno poniženje grada, fudbalskog kluba i armije njegovih mnogobrojnih navijača.

A danima uoči odsudne fudbalske bitke u Surdulici za ulazak u Prvu ligu Srbije između domaćeg Radnika i niškog Sinđelića, u Vranju su držali palčeve za Nišlije i molili svevišnjeg da surdulički fudbaleri ne ostvare istorijski uspeh!? U tome se išlo toliko daleko da je lokalna vlast u Vranju, tačnije onaj njen deo koji drži gradsku kasu, uoči meča Dinamo – Radnik sa  po dvesta evra, da tako kažemo, premirali domaće fudbalere sa zadatkom da obavezno pobede Surduličane i tako im onemoguće plasman u viši rang. Sve, dakle, po onom principu, južnjačkom i balkanskom, “da komšiji crkne krava”, ne zato što ćemo mi imati korist, već što će komšija pretrpeti štetu. Znači, nije bilo važno što Dinamo ispada i postaje zonaš; najbitnije je da komšijski Radnik ne uđe u viši rang, da bude na šteti!? Krajnji rezultat je poražavajući, ali za Vranjance! Surdulica je svojim ljubimcima nakon istorijskog uspeha priredila nezapamćeno slavlje, a u Vranju nije, simbolički rečeno, samo crkla fudbalska krava, već je preminuo i sam zavidni komšija. A ceo grad je apsolutno zaćutao, pa ni mukajet, niti o ispadanju Dinama, niti o trijumfu Radnika iz Surdulice. Kao da su Vranjanci pogubili sve one njihove, uslovno rečeno, “čuvene” kontra argumente, pa se prepustili potpunom zaboravu!? A zaborav je, kažu umni ljudi, predvorje smrti, dok samo i jedino dugo pamćenje predstavlja suštinu svakog napretka i svake civilizacije!

Konačno, ovde nije u pitanju uska fudbalska priča. To je storija o mentalnoj matrici dve susedne sredine, jedne koja želi napredak na zdravim osnovama, mislimo na Surdulicu, čiji je predsednik opštine oformio tim stručnih ljudi za pisanje projekata koji ovoj opštini donose sredstva iz predpristupnih fondova Evropske Unije! I druge, vranjske, u kojoj je osnova mentalne matrice tipična južnjačka prevara sa principom da komšiji crkne krava, a nama kako bude!?

Zato je rezultat svega takav kakav jeste; u Surdulici se raduju prvoligaškim danima svog fudbalskog kluba i neprekidnom priticanju sredstava iz Evropske Unije, a u Vranju tuguju što će njihovo mezimče Dinamo, kao klub jednog grada, igrati mečeve sa timovima iz seoskih mesnih zajednica. Sve po principu, s kim si – takav si!     

Piše: Slavomir Kostić

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Da komšiji crkne krava. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar