Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Porođajne muke srpske i vranjske rekonstukcije

Objavljeno u Ogledalo

Objavljeno July 26, 2013 Nema komentara

Vlada Republike SrbijePitali ovih dana Vranjanci ovdašnjeg profesora matematike šta znači reč REKONSTRUKCIJA, polazeći od aktuelnih događanja u Vladi Srbije i činjenice da u delu matematike koji se naziva geometrija ima svakojakih konstrukcija, pa se može desiti da tu zaluta i poneka rekonstrukcija. Profesor, kao učen i pametan čovek, odgovorio je svojim sugrađanima baš onako kako se i očekivalo od jednog matematičara; „kada ja đacima postavim zadatak da konstruišu jednakostranični trougao čija je kateta poznata, a ne znamo hipotenuzu, to znači da oni moraju nešto da urade, a kako im nisam rekao da nešto rekonstruišu, to iz samog smisla te reči zaključujem da reč rekonstrukcija znači da nešto što je urađeno treba doraditi ili dopuniti, u krajnjoj liniji popraviti“. Međutim, građevinski inženjer, takođe Vranjanac, kao čovek po prirodi posla znatno praktičniji od profesora matematike, objašnjava da pojam konstrukcija znači izgradnja objekta, a rekonstrukcija da to što je sagrađeno mora da se dogradi i dotera! Dakle, ako ova konstruisana Vlada Srbije nije baš napravljena kako treba i ne funkcioniše dobro, ona mora da ide na doradu, odnosno, popravku, mora da se rekonstruiše, kako bi se to reklo savremenim i aktuelnim jezikom.

A ta rekonstrukcija, kako vidimo ovih dana, ide dosta teško i nategnuto na nivou države. Na jednoj strani, Aca Vučić zapeo da promeni neke ljude u Vladi i posebno se nameračio na Dinkića i njegove ministarke, ali ne zanemaruje ni Dačića i njegove dosta kompromitovane funkcionere. Socijalisti i Dinkić, pak, nikako da zagrizu tu dosta kiselu ako ne i gorku jabuku rekonstrukcije; SPS bi po svom starom običaju da bude „sve po starom“, odnosno, po njihovom, da se svuda sve promeni osim u njihovim redovima. A to što su pokradeni testovi za malu maturu nema veze, pa nije nadležni ministar kriv što je testove iz štamparije smotala tamo neka službenica i sakrila ih na nezgodnom mestu gde nije zgodno da se zaviruje; ili, što u Ministarstvu infrastrukture ima nekih „mrkih“ afera i problema, jer to nije krivica ministra koji ne voli da nosi kravate!? Dinkić pak ni po koju cenu ne želi da mu razdvoje finansije, dakle, pare, od ekonomije, jer se i tu valja nekakav novac, pa ne treba razdvajati nokat i meso!? Sve može bezbolno da se reši, ubeđeni su ivica i Mlađa, samo što ovaj Aca nikao da popusti, već uporno traži ministarske glave na panju, odnosno, pošto-poto hoće da smrsi konce koalicionim partnerima kako više ne bi prodavali maglu i sejali oblake po Srbiji.

A Vranjanci, ko Vranjanci, čuje se po gradu, takođe priželjkuju rekonstrukciju lokalne vlasti, uz dodatak da kako su radili zaslužili su ne tu rekonstrukciju, to je blaga reč, već najpre smenu, a zatim i da se nađu iza brave. Zbog brojnih afera, paljevina, neplaćanja poreza, stanja ekonomije… Nevolja je jedino u tome, vajkaju se Vranjanci, što ovde nema Vučića, već su na vlasti lisice koje bi jedino da prežive svoj mandat na vlasti. Izuzetak je banjska opozicija koja iako žute boje, onako Vučićevski, traži rekonstrukciju vlasti u svojoj gradskoj opštini. Kažu, ta vlast ništa nije radila osim što je ispijala kafe i pokušala da od očiju javnosti prikrije milionče troška za prošlogodišnje Dane karanfila.

Na kraju, kako god da bude ta rekonstrukcija, u Beogradi ili Vranju, svejedno, ona baš liči na porođaj vojvotkinje od Kembridža koja je pre nekoliko dana na ovaj svet donela budućeg britanskog kralja. Oba ta događaja, i rekonstrukcija Vlade i kraljevski porođaj, veoma su bolni, s tom razlikom što je u Londonu taj posao uradila jedna babica, a u beogradu veći broj domaćih akušerki. A dobro se zna, mnogo babica, nikakva deca!  

Piše: Slavomir Kostić

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Porođajne muke srpske i vranjske rekonstukcije. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar