Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Žuto cveće izgubilo miris

Objavljeno u Ogledalo

Objavljeno July 19, 2013 Nema komentara

Zuto cveceVranje, sve i da hoće, ne može bez čaršijskih abrova koji, sami za sebe, ali i u celokupnom srpskom društvu, predstavljaju paradigmu vremena u kojem živimo. Tako ovih dana ovdašnja čaršija bruji o visokom gradskom funkcioneru koji je pod dosta čudnim novčanim okolnostima nedavno, da se tako izrazimo, skoknuo do čuvenog mondenskog letovališta na obali plavog Jadrana sa, to se podrazumeva, ženskom poslovnom pratnjom i tamo se baškario desetak dana. Gotovo u isto vreme njegov koalicioni kolega pohvalio se da je dane proteklog vikenda proveo u Grčkoj, umesto u sumornom i dosadnom Vranju, dodajući još kako je za divno čudo tamo prošao jeftinije nego da je subotom i nedeljom kulirao u rodnom gradu. Konačno, u taboru gradske vlasti zabeležen je još jedan, nazovimo ga baš tako, incident, ovoga puta na gradskoj pijaci u Vranju. Tu se posebno „istakla“ visoka lokalna funkcionerka tražeći da kupi sveža, plus prirodna, to jest, domaća jaja. Ona je zapanjenoj prodavačici obrazložila da su joj potrebna baš takva jaja zbog lica na koje stavlja obloge od belanca, dok žumanca, inače prepuna holesterola i za liniju nezgodnih kalorija, baca u kantu za smeće!?

Da se odmah razjasnimo, sve je to lična stvar lokalnih čelnika gradske vlasti u Vranju, gde će letovati, provoditi vikend ili šta će koristiti za očuvanje mladalačkog izgleda. Međutim, na sasvim suprotnom polu savremenog vranjskog društva, sindikati u „Jumku“ najavljuju za nekoliko dana generalni štrajk, zbog bednih plus neredovnih zarada koje uglavnom ne prelaze stotinak evra; a u obližnjem „Zavarivaču“ nije ništa bolje, jer se već mesecima održava stanje latentnog štrajka, budući da poslodavac zaposlenima duguje dvadesetak zarada; loše stanje više ne može da se sakrije ni u nekada slavnom „Simpu“ gde zarade radnicima kasne već više meseci, pa se tamo, manje u šali, a više u zbilji, komentariše da su plate sporije i od vozova srpske železnice. I da zatvorimo ovaj crni krug golgote vranjske privrede, zaposleni u većim privatnim preduzećima jedva preživljavaju, a ponegde im, kao u Dinkićevom čedu „Sanču“, čak uskraćuju i pravo na sindikalno organizovanje, inače zagarantovano Ustavom Srbije!

Kakop vidimo, Vranje se zbog sopstvene, bezobzirne i sebične, beskrajno samožive partokratije i njenih rođenih sestara, tehnokratije i birokratije, uplelo u protivrečja koje vlast ne može da reši a da istovremeno ne ugrozi svoje pozicije i privilegije koje je obezbedila samo za sebe, a na račun ogromne većine osiromašenih građana. Zato danas imamo sumornu sliku vranjske društvene i ekonomske stvarnosti, gde se dodiruju sjaj, raskoš i bogatstvo i beda, očaj i nemaština, što podseća na prirodu daleke Australije, gde cveće ne miriše, ptice ne pevaju, a drveće ne pravi hladovinu.

Uostalo, nije nimalo slučajno, naprotiv, što je onaJ ŠTO SE BAŠKARIO NA PLAŽAMA Jadranskog mora partijski kolega ljudima iz najveće vranjske kompanije, „grčki vikendaš“ stranački istomišljenik rukovodiocima „Zavarivača“, dok je funkcionerka – knzument svežih jaja s početka naše priče, u istoj stranci sa vlasnikom firme „Sanč“, onoj koja najviše od svega obožava sindikate svojih zaposlenih radnika. A ta stranka je posebno voljena u našem gradu zbog svog mlađanog vođe i njegove dobro poznate vranjske zamberske faze koja je ovde dobro upamćena!

Ipak, više od svega ubedljivo govori zaprepašćen izraz lica prodavačice jaja na lokalnoj pijaci i njen komentar da dok neko belancem maže lice, drugi nemaju ni za hleba! Baš to je slika i prilika egoizma vranjske partokratije zbog koje se stide normalni i moralni ljudi u ovom gradu. Jer, u ovakvoj zemlji sramota je biti bogat i ostvaren, kako to vole da kažu lokalni vlastodršci, jer im niko nije rekao da malo procvrkuću na koji način i kako su dostigli i postigli tu svoju ostvarenost!

Piše: Slavomir Kostić

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Žuto cveće izgubilo miris. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar