Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Zahtev da se ukine Vukova diploma

Objavljeno u Društvo

Objavljeno September 16, 2013 1 komentar

Tomislav JovanovicForum beogradskih gimnazija uputio je danas pismo ministru prosvete Tomislavu Jovanoviću, u kome traži da se ukine Vukova diploma. Kako se navodi u saopštenju Foruma, Vukova diploma se protvorila u svoju suprotnost i kao takva čini ogromnu štetu sistemu vrednosti u školskom sistemu. Od bilo kakvih reformi obrazovanja, kako smatraju u Forumu, neophodniji su potezi koji će pomoći da se obrazovanje u Srbiji oslobodi prevazidjenih normi i sistema vrednosti.
“Vukova diploma se odavno pretvorila u svoju suprotnost. Još od šestog razreda, roditelji i učenici vrše pritisak u cilju popravljanja četvorki na petice, jer će dete možda biti vukovac”, navodi se u saopštenju u kome se tvrdi da i sami nastavnici i škole doprinose preteranoj proizvodnji vukovaca. Vukovcima se, ocenjuju u forumu, daje lažni osećaj vrednosti i lažna nada da će biti uspešniji u životu od drugih, a kasnije se ispostavlja da su veći broj vukovaca sasvim prosečni učenici i neuspešni studenti. Ukidanje Vukove diplome bi, kako navode, doprinelo stabilizaciji sistema vrednosti u osnovnim i srednjim školama, pravičnijem ocenjivanju, boljoj motivaciji svih učenika i boljem radu nastavnika.

1 Comment

Trenutno ima 1 komentar u vezi Zahtev da se ukine Vukova diploma. Možda želite da dodate Vaš komentar?

  1. Kada bih znao da ce se sistem obrazovanja popraviti u slucaju da se ukine Vukova diploma ja bih prvi podrzao inicijativu i bacio svoju Vukovu diplomu,dobijenu za svoj trud i rad a ne kao rezultat urgencija roditelja,ujaka,tetaka i td i td.
    Ubedjen sam da je osnova problema u nastavnickom i profesorskom kadru koji su toliko srozali kriterijume,narocito poslednjih 10 godina, da je to ,najblaze receno, zabrinjavajuce.Do pre par godina sam bio student,zavrsio najtezi i najduzi fakultet sa izuzetnim prosekom ,bez izgubljene godine i u svemu tome uopste mi nije smetala Vukova diploma.
    Sramota je uopste pokrenuti ovakvu inicijativu, i to od strane Foruma beogradskih gimnazija, za ukidanje jedne tako lepe i pozitivne stvari kao sto je Vukova diploma.

Ostavite komentar