Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Hapse Čedu zbog Hipo banke? (izvor Vesti online)

Objavljeno u Politika

Objavljeno January 05, 2013 Nema komentara

Priča o velikoj aferi u Hipo Alpe Adrija banci mogla bi da, poput bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, pokosi i neke srpske političare, a nezvanično se čuje da se na “crnom spisku” nalazi i Čedomir Jovanović, lider Liberalno-demokratske partije.

Kako javljaju beogradski mediji – zbog sumnji da je putem kredita pran novac, austrijsko Ministarstvo finansija uveliko ispituje milionske kredite koje je ta banka odobrila srpskim tajkunima i političarima.

Podsetimo, sumnjivi poslovi su do 2009. dosegli su neverovatnih skoro 50 milijardi evra i gotovo uništili banku. Austrija je bila prinuđena da nacionalizuje banku, a u Beču je formiran tim od 100 istražitelja.

Čedomir Jovanović je prema informacijama koje prenose beogradski mediji, na ime firme Fidelinke (poznata fabrika testa) uzeo dva kredita za 8,5 miliona evra i te finansijske transakcije su navodno predmet istrage.

O “bogatstvu bez pokrića” lidera LDP-a se godinama govori, a odnedavno spekuliše da bi upravo poslovi sa Fidelinkom mogli da budu predmet istrage u Srbiji.

Na pozive naprednjaka da kaže odakle mu pare za kupovinu Fidelinke, Jovanović je uoči Nove godine odgovorio “da je reč o zakupu nekih segmenata od strane Agroposlova, a da je proizvodnja pokrenuta kreditima kod poslovnih banaka pod komercijalnim uslovima”.

Vlasnik Agroposlova je firma SHSF, u kojoj Jovanović ima 45 odsto akcija. Međutim, juče se niko nije oglasio ni iz tog preduzeća, ni iz LDP-a.  Javnost se godinama bavi bogatstvom ovog političara mlađe generacije koji je osim kratkog bavljenja novinarstvom mnogo poznatiji po tome što se njegova radna knjižica već više od decenije nalazi isključivo u institucijama države i sumnji da mu je bogatstvo mnogo veće od plate koja iznosi oko 1.000 evra.

Mediji su ga “hvatali” u skupocenim kupovinama – odela, brendiranih majica, satova, a javna je tajna da na letovanje na grčko ostrvo Mikonos odlazi sa porodicom privatnim avionom, što mu je vicepremijer Aleksandar Vučić otvoreno rekao sa skupštinske govornice u julu prošle godine.

U štampi se pojavila i fotografija obnaženog do pasa preplanulog Jovanovića na najvišem južnoameričkom planinskom vrhu Akonkagva. U LDP-u su tada rekli da je planinarenje skrivena strast njihovog lidera, što godinama i radi, ne komentarišući procene planinarskih društava da takvo zadovoljstvo može da košta i do 120.000 evra.

Jovanović je ušao u medije sa studentskim protestima protiv izborne krađe na lokalnim izborima 1996, a potom munjevito napredovao u Demokratskoj stranci u koju se učlanio dve godine kasnije. Mnoge je iznenadio njegov izbor za šefa poslaničkog kluba DOS-a, jer osim što je bio bez iskustva u institucijama, tek je prešao 30. Posle ubistva premijera Zorana Đinđića bio je kratko i potpredsednik srpske vlade. Godinama je u medijima dovođen u vezu sa zemunskim klanom čiji su pripadnici optuženi za atentat na Đinđića, ali je to negirao.

U medijima je objavljivano da ima stan u novobegradskom Bulevaru Zorana Đinđića, stan u Takovskoj u centru Beograda, vilu u zemunskom naselju Pregrevica, a da iznajmljuje skupocenu vilu na Dedinju. Čulo se i da ima dva crna micubiši džipa, audi, kao i skupo privatno obezbeđenje.  Jovanović se uglavnom branio rečima da živi u Srbiji “progonjen kao zver” i da je “kao na frontu”.

Hipo Alpe Adrija banka je juče saopštila da nema zvanične informacije o navodnoj istrazi kredita koje je ta banka odobravala srpskim biznismenima.
“Ako postoji ili bude postojala bilo kakva istraga u vezi sa poslovanjem Hipo Alpe Adrija banke u Srbiji, predstavnici banke će biti na raspolaganju nadležnim organima, kako bi bile utvrđene sve činjenice i istraga uspešno okončana”, saopštila je Hipo Alpe Adrija banka, ističući “da u potpunosti posluje u skladu sa zakonima i propisima Republike Srbije”.

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Hapse Čedu zbog Hipo banke? (izvor Vesti online). Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar