Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Inflacija neće preći 5,5% (izvor Tanjug)

Objavljeno u Politika

Objavljeno January 05, 2013 Nema komentara

“Samopouzdanje koje imamo i ogledalo u kome se gledamo nije neko naše sopstveno, već je merljivo brojkama, ciframa i pre svega stabilnošću koju postepeno i polako počinjemo da ostvarujemo”, istakla je guvernerka Tabaković.

Tabakovićeva je ukazala da je stabilnost kursa koji je postignut u Srbiji od avgusta do danas, pokazatelj koji građani najlakše vide i najbolje razumeju, napominjući da pri tome nije bilo trošenja deviznih rezervi.

Guvernerka NBS je najavila da će iduće nedelje biti objavljeni podaci o inflaciji u 2012, dodajući da očekuje da će ona biti u granicama prognoza centralne banke – maksimalno 13 odsto.

Tabakovićeva je istakla da to na najdirektniji način govori da je NBS, sa ovim rukovodstvom i timom koji guverner vodi, kao i merama koje su preduzete, sprečila da se efekti cena poljoprivrednih proizvoda i izborne godine preliju na ostale cene.

Tabakovićeva je ukazala da inflacija ima potpuno precizne elemente, koji utiču na njen rast, a to je pre svega kada je Srbija u pitanju, visoka zavisnost od cena hrane.

“To što imamo u oblasti poljoprivrede krupne oscilacije cena rezultat je nekoordinisane politike između NBS i Vlade Srbije, gde ne možemo da držimo inflaciju pod kontrolom samo monetarne politike”, kazala je Tabakovićeva.

Guvernerka je istakla da NBS i Vlada Srbije moraju da govore istim jezikom ekonomske politike.

Na rast inflacije su, osim cena poljoprivrednih proizvoda, uticali i situacija u Evropi, jer zbog recesije nije bilo zahteva za izvozom roba iz Srbije, kao i cena energenata na svetskoj berzi, objasnila je Tabakovićeva.

No, po oceni guvernerke NBS, na inflaciju je u najvećoj meri uticalo prekomerno trošenje u izbornoj godini.

Tabakovićeva je rekla da nema apsolutne sigurnosti da će u 2013. deficit budžeta biti projektovanih 3,6 odsto Bruto-društvenog proizvoda (BDP), ali to garantuju projekcija izvoza i odnosa države sa “Fijatom” i nekim novim investitorima koji treba da dođu u Srbiju.

Upitana kakva je njena saradnja sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i ministrom finansija Mlađanom Dinkićem, Tabaković je naglasila da je ta saradnja “vrlo profesionalna, uprkos tome što neki izmišljaju sukobe i probleme među njima”.

“Sve naše akcije koje zahtevaju i aktivnost NBS i stabilnost bankarskog sistema i odluke koje Vlada donosi u tom smislu, dogovorene su pre nego izađu na Vladu”, rekla je guvernerka.

Ona je zaključila da je njen cilj da građani povrate poverenje u sopstvenu valutu – dinar, kao i državu, Vladu i NBS.

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Inflacija neće preći 5,5% (izvor Tanjug). Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar