Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Jagnjetina,piletina i još po nešto!!!

Objavljeno u Ogledalo

Objavljeno January 31, 2013 Nema komentara

ljute-papriciceU vranjskoj javnosti poslednjih dana mnogo je komentara bilo na račun sadržine na naslovnoj strani ovdašnjeg lokalnog nedeljnika Vranjske i naravno, odgovarajućeg teksta u tom listu, gde je uz sliku direktora  javnog preduzeća bio izložen spisak svih đakonija koje su pojedene u nekoj bujanovačkoj kafani i svega što je navodno popilo direktorsko društvance uz navedene mezetluke. Za par nedelja, kažu, na svim bujanovačkim teferičima utrošeno je preko 200 hiljada dinara, sve na račun javnog preduzeća o kome je reč, što je izazvalo lavinu brojnih komentara u lokalnoj javnosti, uglavnom negativnih i sa dosta kritičkog naboja. Za divno čudo, doduše, nezvanično, oglasio se tim povodom i prozvani direktor, rečima da nigde na kafanskim računima nema njegovog potpisa ni pečata preduzeća. Pa možda su ovo računi povezani nekim rodbinskim vezama pa može i bez potpisa,ali moraju biti plaćeni ako već nisu, priča se po gradu.  Čak su se drznuli, ističe nezadovoljni direktor, da na naslovnoj strani ispišu kako volim koka kolu, kao bajagi ne znaju da ja to piće, dakle, koka kolu, ne pijem od svoje sedamnaeste godine! A možda je čovek i u pravu jer svi oni koji ga poznaju kažu da on ne pije ni vodu a kamoli koka kolu. A živimo svi u relativno malom gradu u kojem se sve zna i sve sazna. Na  jelovniku pomenutog direktora, između ostalih đakonija i mezetluka, našle su se  i ljute papričice i to 137 komada, što predstavlja zloupotrebu činjenice da Vranjanci ne mogu bez ljutog ukusa, a paprene feferonke su bogom dane za kompletno uživanje u kafanskim specijalitetima. Uostalom, to je svima poznato, jesu Leskovčani veći proizvođači paprike od nas Vranjanaca, ali da jedu ljuto kao mi ne mogu, na tom polju smo mnogo jači od njih, što ubedljivo i dokazuju i pokazuju i navedene kafanske terevenke prozvanog direktora.

 Istine radi, ima, doduše u manjem broju, i onih koji sa simpatijama gledaju na krkanluke i pijanluke ovog direktora, ali uz jednu ozbiljnu zamerku, što se na meniju nije našla mlada „piletina“, ne ona za animalno blagoutrobije, već za gledanje i uživanje. Oni stariji gledaoci će se već setiti onih davnih vremena, koja su svi zvali „Dražina vremena“. Ne mislimu tu, ne daj Bože na Dražu Mihajlovića i njegove četnike, oni su to se zna bili znatno skromniji pa su preferirali šumadijsku gibanicu, jer mesa u to vreme i nije bilo. U pitanju je, dakle, nekadašnji srpski komunistički funkcioner Draža Marković koji je putujući zemljom Srbijom bio galantno dočekivan  u svim gradovima i selima i to ne hlebom i solju, već mladom jagnjetinom i isto tako mladom „piletinom“, ne za jelo, već za gledanje i ostalo uživanje. Baš zbog takvih naklonosti pomenutog Draže komuniste, lokalni moćnici toga doba, znači sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, znali su šta im je dužnost kada Draža najavi svoju posetu njihovom begluku, da obezbede da sve bude brate mlado, i jagnjetina a naročito „piletina“, jer posebno na tom planu nisu se smeli brukati kojekakvim polovnjačama .

Kako vidimo, ovaj naš direktor hedonista nije ni blizu Draži Markoviću i njegovim takozvanim jagnjećim brigadama, kako ih je zvao narod. I ne samo to, čak ne namerava ni demant da napiše, jer, kako sam navodi, demant je nalik na čoveka koji je sa vrha Beograđanke u našoj prestonici pocepao list hartije na sitne komade, pa bacio sa vrha ovog solitera na ulicu. Demant je onaj sitni papirić koji slučajni prolaznik podigne sa zemlje i pročita, pa baš zato ne vredi trošiti olovku i papir na pisanje nekakvog demanta, filozofski je zaključio ovaj naš direktor boemskih opredelenja.

Svejedno, bio filozof ili ne, ili, ma koliko pojeo ljutih feferonki, slavu Draže komuniste nikada neće moći da dostigne. A i Dražina „piletina“ je odavno preturila šestu i polako krši sedmu deceniju života!

Piše: Slavomir Kostić

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Jagnjetina,piletina i još po nešto!!!. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar