Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Bumerang na vranjski način

Objavljeno u Ogledalo

Objavljeno July 12, 2013 Nema komentara

BumerangAktuelna gradska vlast u Vranju više se i ne trudi da od javnosti sakrije opasne i zabrinjavajuće tendencije u lokalnom javnom sektoru, odnosno, poslovanju ovdašnjih javnih preduzeća i ustanova. Tako su nedavno vranjski socijalisti, doduše, nevoljno i teška srca, priznali da je blokada računa pred vratima većeg broja gradskih preduzeća i ustanova; Direkcija, Novi dom, Uprava Banje, Regionalni centar za talente, sve je to samo deo lokalnog javnog sektora koji se našao u klopci blokade računa zbog čega je normalno poslovanje dovedeno u pitanje, a radnici ne primaju zarade već više meseci. Uz sve to, još kobnije i dramatičnije zvuči nedavno priznanje samog gradonačelnika da Grad Vranje nema dovoljno novca u svom budžetu da pomogne posustalim javnim preduzećima i ustanovama, budući da se gradska kasa puni sa manje od 20 odsto planiranih budžetskih prihoda. A sa tako umanjenim prihodima, logično je i jasno i najvećem laiku za ekonomiju, budžet nije u mogućnosti da servisira sve potrebe svojih ovdašnjih korisnika .

Zašto je to tako i drastično baš u Vranju, mišljenja političara uveliko se razlikuju. Međutim, mišljenja ekonomskih stručnjaka su gotovo uniformna i razlikuju se jedino u beznačajnim nijansama. Najpre, sam oblik svojine, takozvana javna, odnosno, gradski oblik kao jedan vid državnog vlasništva, u kome odlučujuću ulogu ima partokratska tehno- birokratija političkih stranaka vladajuće koalicije, generiše u tom sektoru anarhiju naročite vrste, rasipničku i neracionalnu, po nekima, najneracionalniju u ukupnoj istoriji ljudskog društva. Ta neracionalnost ogleda se u neproduktivnom zapošljavanju u vranjskim javnim preduzećima i ustanovama i organima gradske uprave i taj se proces odvijao takvim intenzitetom da je dupliran, pa i višestruko uvećan broj zaposlenih radnika! A suština te opasne i sa dalekosežnim posledicama vranjske neozbiljnosti je u pokušaju ovdašnjih vlastodržaca da umanje, makar i fiktivno, visoku stopu nezaposlenosti na teritoriji Grada, što se tvorcima takvog rasipništva vrlo brzo vraća u vidu nemilosrdnog bumeranga; zajedno sa starim radnicima i novozaposleni partijski miljenici ostaju bez svojih zarada, jer su probijeni svi limiti platnog fonda u svim vranjskim javnim preduzećima i ustanovama. Prosto rečeno, beda svih zaposlenih u javnom sektoru Vranja fiktivno prikriva nezaposlenost jednog broja ljudi, dok, na drugoj strani, po sistemu iz šupljeg u prazno, ta prebukiranost javnog sektora uzrokuje krizu u poslovanju i, dugoročno gledano, konačnu propast gradskih firmi i ustanova.

Jedan od uzroka lošeg poslovanja javnog sektora u Vranju je i izbor čelnih ličnosti koji je posebno problematičan i pod velikim znakom pitanja. Umesto za stručne i sposobne kadrove, vranjski partijski moćnici odlučuju se za brzohodne, takozvane master stručnjake, školovane na fabusima, mabusima i ostalim labusima i Džoljinim krečanama. Pod kišobranom svojih stranačkih vođa a bez dovoljno znanja o zakonima tržišta i realnoj ekonomiji, ovi nabeđeni stručnjaci preduzimaju rasipničke poduhvate, zadužujući javne firme preskupim kratkoročnim kreditima i drugim dugovima i nezakonitim tenderima, što je uvek u funkciji neracionalnog investiranja. I sva ta basnoslovna rasipanja, praćena zamašnim ugrađivanjima direktora vranjskih javnih preduzeća i ustanova, vrlo brzo ispostavljaju svoje račune na naplatu i to sa povećom kamatom, u obliku velikih dugova i blokade računa, što je uvod u teškoće na planu normalnog poslovanja i vodi u sigurnu katastrofu i propast.

Sve bi to moglo da se izbegne da je gradska vlast drugačije radila na planu lokalnog javnog sektora. Ona je morala znati da se svaka kuća gradi od temelja prema krovu, a nikako obrnuto! Zato je bumerang u lokalnom javnom sektoru sve u Vranju tako jako lupio po glavi, upozoravajući da će ono što tek sledi biti i teže i gore!

Piše: Slavomir Kostić

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Bumerang na vranjski način. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar