Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Plan ministarstva privrede je da se penzije izjednače i spuste na minimalni iznos, da bi se rešio problem penzionog sistema

Objavljeno u Društvo

Objavljeno January 17, 2014 Nema komentara

Ministarstvo privredeKako je potvrdio Aleksandar Stevanović, savetnik ministra privrede, plan je da se problem sa penzionim sistemom reši tako što bi se primanja budućih penzionera izjednačila i spustila na minimalni nivo dovoljan za život. Svi stariji od 65 godina u Srbiji imaće istu penziju i ona će biti reda veličine 20.000 dinara, ako prođe predlog sveobuhvatne poreske i penzione reforme koji priprema Ministarstvo privrede, saznaje Danas. Kako je potvrdio Aleksandar Stevanović, savetnik ministra privrede Saše Radulovića, plan je da se problem sa penzionim sistemom reši tako što bi se primanja budućih penzionera izjednačila i spustila na minimalni nivo dovoljan za život. Ova promena ne bi uticala na primanja sadašnjih penzionera.Međutim, rešenje koje planira Ministarstvo privrede, prilično je radikalno. Ideja je da ubuduće državna penzija bude garant samo minimalnog prihoda dovoljnog isključivo za najbazičnije potrebe, odnosno ishranu. Svi koji žele da u starosti imaju za bilo šta više od najjeftinijeg obroka morali bi da štede tokom radnog veka ili da sami sebi uplaćuju privatno penzijsko osiguranje – kaže Stevanović, dodajući da je prema trenutnim računicama oko 200 evra mesečno dovoljno da se preživi. Onima koji bi u momentu donošenja novih pravila već imali neki radni staž, penzija bi se obračunavala iz dva dela. Prvi deo bi se isplaćivao kao i do sada, prema visini plate i godinama radnog staža ostvarenim do momenta donošenja novih pravila. Drugi deo penzije bi se obračunavao po novim pravilima i zavisio bi od broja godina koje je lice provelo na radu od momenta donošenja novih pravila do trenutka penzionisanja – objašnjava Stevanović. Ovakav sistem u kojem svi imaju istu minimalno garantovanu penziju, već postoji u zemljama poput Švajcarske i Kanade, ali i na Kosovu – primećuje Stevanović.

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Plan ministarstva privrede je da se penzije izjednače i spuste na minimalni iznos, da bi se rešio problem penzionog sistema. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar