Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

ANTIĆEVI JAHAČI MAGLE

Objavljeno u Ogledalo

Objavljeno July 04, 2014 Nema komentara

JahaciU svom prvom, naglašeno emotivnom reagovanju na propuste u Fudbalskom klubu Dinamo zbog čega je ovaj klub eliminisan iz baraža za popunu Srpske lige, gradonačelnik Zoran Antić pojasnio je da su uzrok ove neviđene blamaže i kluba i čitavog grada, „četiri jahača vranjske apokalipse“! Da prevedemo, reč apokalipsa označava sveopštu propast iz koje nema ni izlaza ni popravke! Po gradonačleniku, dakle, za bruku koju je doživeo najstariji sportski kolektiv u gradu i tako ostao u beton ili tramvaj ligi, svejedno, krivi su: „katiluk“, „kandzerluk“, „azdisluk“ i „baksuzluk“ Vranjanaca, tačnije njihovog nadaleko poznatog i čuvenog mentalnog sklopa koji značajno odudara od mentaliteta ostatka zemlje Srbije. Ne želeći da osporimo gradonačelnikovo psihološko-filozofsko razmatranje vranjanske mentalne matrice, ne možemo a da ne primetimo da je prvi čovek našeg grada propustio priliku da pomene još dva jahača vranjske apokalipse, tačnije sveopšte ovdašnje propasti ne samo u sportu, pa dopunjujemo njegov spisak apokaliptičnih odlika lokalnog mentaliteta; a to su i „namćorluk“ i onaj najvažniji, naročito u poslednje dve decenije – LOPOVLUK! Jer, taj isti lopovluk uzrok je ne samo posrtanja Vranja u sportu, već i u svim oblastima društva, ekonomije, života, kulture… On je krivac i za bruku fudbalera Dinama, jer se iza te, slobodno rečeno, sabotaže sa žutim kartonima, krije nečiji interes da se ostvari materijalna dobit, pa je cela operacija zarad sticanja pomenute dobiti izvedena u sigurnom i poverljivom trouglu član Uprave kluba – trener – igrač, što znači da je najpoznatiji fudbalski klub na teritoriji grada pukao po svim šavovima iskqučivo zbog lopovluka, pa tek onda i zbog ostalih jahača vranjske sveopšte propasti!

Da odmah započnemo da dokazujemo tezu da je u pitanju lopovluk, pre svih jahača ovdašnje apokalipse, naročito zbog toga što gradonačelnik Vranja nije imenovao konkretne krivce koji su zato još uvek u magli i oblacima, iako ovdašnja čaršija uveliko spekuliše njihovim imenima. Najpre, Fudbalski klub Dinamo je u takmičarskoj sezoni 2013/2014 godina potrošio čak 17 miliona dinara, iako se nadmetao u beton ligi za koju je bilo potrebno od tri pa do eventualno pet miliona dinara! Zato se pitamo, gde je višak sredstava iz gradskog budžeta koji se slio u klub tokom prethodne takmičarske sezone i izgleda prelio u nečije duboke džepove!? I jš jedno pitanje, da li je sabotaža sa žutim kartonima izvedena da bi klub ostao u tramvaj ligi, ali u isto vreme dobijao svojih 17 miliona dinara iz gradske kase i time članovima rukovodstva omogućio udoban i lagodan život!? A da li je, možda, deo tih para nestao u postupku kupovine igrača sa strane, dakle, van Vranja i to po uhodanom obrascu: igraču strancu se obeća pet hiljada evra, a on primi polovinu te sume, jer druga polovina ide u džepove lokalnih moćnika i to tako funkcioniše na obostrano zadovoljstvo!? Ili, procurelo je nedavno u lokalnoj javnosti, da je ovdašnji sud presudio u korist kluba u sporu protiv fiktivnih ugovora o zakupu stana za fudbalere u iznosu od 350 evra mesečno, a da stanodavci nisu ni videli fantomske stanare, jer ih i nije bilo!? Naravno, polovinu sume uzimao je fiktivni stanodavac, a polovinu neko iz Dinama, ali je i taj nevidljivi čovek još uvek u magli, iako je ljudima iz lokalne samouprave dobro poznato o kome se radi u ovoj nesvakidašnjoj prevari kluba, Grada i građana Vranja, poreskih obveznika!

Ako znamo u kakvom su stanju ostaci ostataka vranjske privrede, ako znamo da je u Vranju već više od 10 hiljada lica bez posla, ako znamo da deo budžetskih korisnika ne prima redovno svoje plate, ako znamo da i mladim fakultetski obrazovanim ljudima na stručnoj praksi nadoknada kasni već četiri meseca, ako znamo u kakvom je katastrofalnom stanju lokalna putna i ostala infrastruktura, ako znamo da jednokratna pomoć ugroženim građanima kasni mesecima pa i godinama, onda je nemoralno tolika sredstva izdvajati za jedan fudbalski klub i to samo zato da bi se veći deo novca slivao u džepove nepoštenih lokalnih funkcionera i oni bogatili na račun građana koji državi i lokalnoj samoupravi plaćaju poreske obaveze! Zato je i potpuno nejasno zašto su gradonačelnikovi jahači zla i propasti još uvek u magli i oblacima i to onim gradonosnim čiji je grad razorniji od onih ledenih kuglica koje su pale pre neki dan na zlosrećni Barelić i njegovu okolinu! Stoga bi i sam gradonačelnik morao da zna da će sledeći gradonosni oblak biti i crnji i sa težim posledicama za grad, ukoliko izostane dejstvo protivgradne zaštite u vidu zakonskih mera i sankcija protiv svih šest jahača vranjske apokalipse, s posebnim udarom na onog poslednjeg a najrazornijeg – LOPOVLUK koji preti da uništi sve što su ranije generacije ostavile kao baštinu svojim potomcima!   

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi ANTIĆEVI JAHAČI MAGLE. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar