Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Kinezi otkrili skelet koji dokazuje postojanje mitskog bića zmaja?!

Objavljeno u Zanimljivosti

Objavljeno January 31, 2015 Nema komentara

SkeletAko niste znali Kina je kolevka legendi o ogromnim bljuvatorima vatre to jeste zmajevima.Verovatno su nekada davno stanovnici Kine su nailazili na kosture dugovratih dinosaurusa kao što je “Čiđianglonga”, te je tako nastao legenda o zmajevima – izjavio je Tecuto Mijašita…

Naučnici su u Kini pronašli fosil još jednog člana porodice sauropoda, dinosaurusa dugog vrata, za koje se veruje da su bili najveće životinje koje su ikada hodale Zemljom. Nazvali su ga Čiđianglong, ili “zmaj iz Čiđianga”

Ova dinosaurus je bio dug 15 metara i živeo je pre oko 160 miliona godina, u doba donje jure. Istraživači veruju da je njegov izgled inspirisao legende o zmajevima. Njegov fosil otkriven je 2006. na jednom gradilištu. Ono što je zapanjilo istraživače jeste činjenica da je glava dinosaurusa još bila spojena sa kičmom.

“Jako je retko pronaći zajedno glavu i vrat dugovratog dinosaurusa, jer je njegova glava tako mala da se lako odvajala od ostatka tela nakon smrti životinje ” izjavio je u intervjuu rekao Tecuto Mijašita, paleontolog sa Univerziteta u Alberti koji je sa svojim timom otkrio ovu novu praistorijsku vrstu.

Čiđianglong pripada grupi mamenhisaurida, dinosaurusa izuzetno dugog vrata koji je neretko činio polovinu njihovog tela. Većina sauropoda imaju, pak, vrat koji ne prelazi jednu trećinu njihovog tela. 

Čiđianglong je neobičan i po tome što su mu vratni pršljenovi bili ispunjeni vazduhom, tako da je ovaj deo tela, mada ogroman, bio relativno lagan.Spojevi na pršljenovima ukazuju da je vrat ovog drevnog zmaja bio poprilično krut, te da ga je dinosaurus lako pomerao gore dole, ali mnogo teže levo desno, poput kakvog građevinskog krana.

“Čiđianglong je bio ”kul zmaj” životinja. Sama pomisao na životinju čiji vrat čini polovinu tela navodi nas na zaključak da je evolucija kadra da stvori neverovatne stvari. On je dokaz da je došlo do diversifikacije među dugovratim dinosaurusima koji su živeli u Aziji u doba jure. 

Na tom kontinentu su se događale neke zaista čudne svari. Ni na jednom drugom mestu nećete naići na dinausauruse sa dužim vratom od onih u Kini” dodao je Mijašita, dodavši da su ostaci ovih neobičnih životinja najverovantije inspirisali legende o zmajevima koje su itekako popularne u Kini.

Izvor: Zanimljivosti dana

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Kinezi otkrili skelet koji dokazuje postojanje mitskog bića zmaja?!. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar