Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

VRANJANKA PRVI PUT S OCEM NA GLASANJE

Objavljeno u Ogledalo

Objavljeno February 05, 2016 Nema komentara

izboriTako to obično biva kada zajedno žive tri generacije, kao što je slučaj u jednoj vranjskoj porodici gde na relativno malom stambenom prostoru svakodnevnicu dele deda, njegov sin i unuka, odnosno sinovljeva ćerka. Da stvar bude komplikovanija, potrudile su se naročite životne okolnosti: deda preturio sedamdesetu, njegov sin pedesetu, a unuka, to jest ćerka, tek što je napunila 18 godina. Sjajna, dakle, kombinacija, najstariji član porodice u fazi nastupajuće senilnosti, sina drma klimaks, a unuka ili ćerka, u stadijumu zakasnelog adolescenta. Pa tako jednog lepog dana unuka pita dedu hoće li to mnogo pominjani izbori biti u njenoj odelenjskoj zajednici u srednjoj školi, a deda odgovara da će i njima Vučić doći za predsednika, što je zaprepastilo unuku i dodatno je uverilo da je deda stvarno otkačio. Međutim, deda se ne da i uporno brani svoj stav: «More može, što da ne, ne znaš ti unuko moja Vučića, može taj svašta»! Da bi koliko-toliko spasao situaciju, u razgovor se umešao i dedin sin, dakle, otac buntovne devojke, pa predstojeće izbore elaborira na svoj način: «Ako bi na izbore izašlo svih 100 odsto upisanih birača, naprednjaci bi dobili 27 odsto glasova, socijalisti 10, demokratski blok u jednoj koloni 15, desničari takođe u jednoj koloni takođe 15, bilo bi baš zanimljivo! Ali, sve prognoze govore da će na izbore izaći između 53 i 55 odsto upisanih birača, a tada će, slušajte što vam kažem, naprednjaci dobiti više od polovine glasova izašlih birača, SPS desetak procenata, demokrate 7, radikali 6, Tadić 5… Zato prosto ne znam šta da radim i pitam se da li uopšte ima smisla izlaziti na izbore kad se već unapred sve zna!?Možda će mi, ko zna, biti najbolje da ostanem kod kuće.»
Deda je na ove sinovljeve reči skočio kao gromom pogođen: «Ma kakva kuća, tog izbornog dana ima da se lepo doteraš, da uzmeš ćerku za ruku i da je odvedeš na njeno prvo glasanje, jer je ona napunila 18 godina i stekla biračko pravo, a ti najmanje smeš da joj uskratiš to zadovoljstvo da prvi put glasa u životu! Znači, neću da čujem, ima da ideš sinko moj i da glasaš za našu budućnost»! Za koju budućnost kad je ova zemlja sa svojim narodom odavno ostala bez budućnosti, uzvratio je zaprepašćeni sin. Kako ostala, energično će deda, zar ti ne vidiš u svojoj kući budućnost ove zemlje, i pokaza prstom na unuku. Ona je naša budućnost i zapamti, ti ne glasaš ni za Vučića, ni za Tadića, ni za Dačića, ni za Čedu, već za našu budućnost, za moju unuku, a tvoju ćerku! A sin, to jest tata, zabezeknuto uzvrati da njegova ćerka nije i ne može da bude budućnost ove zemlje, jer je već dva puta ponavljala u srednjoj školi! Pa šta ako je ponavljala, i ti si jednom ponavljao, neumoljiv je deda, zar ti ne znaš da su svi odlikaši i studenti i đaci generacije u inostranstvu, a moja unuka je ostala u svojoj zemlji, pa ko je budućnost ove zemlje, oni koji su otišli ili oni koji su tu!?
Konačno, deda, njegov sin i unuka postigli su konsenzus, ima da se ide na izbore i to svi moraju zajedno da ispune tu, kako rekoše, građansku dužnost! Nesporazum je, međutim, usledio kada je trebalo da se dogovore za koga da glasaju, jer svim političkim opcijama i njihovim liderima nađoše mane i nedostatke preko kojih se ne prelazi lako. Najpre, Vučić je smanjio penzije pa deda neće ni da čuje za njega, demokrate i Tadić su sproveli privatizaciju sa katastrofalnim posledicama što posebno tangira sina, Čeda je blizak  LDŽBT populaciji, Dačić se još uvek nije oslobodio afere «kofer», Šešelj je protiv Evrope pa penzioneri mogu da ostanu bez svojih penzija… kako god da okreneš, čovek teško može da se odluči za koga da glasa na predstojećim izborima, pa tako i pomenute tri generacije u ovoj vranjskoj porodici nikako da usaglase stavove.
Na kraju, kako to uvek biva u domaćinskim kućama, ponovo je deda kao najstariji rekao poslednju reč: «Zapamtite dobro, i ti sinko moj i ti unuko moja, naš narod nikada nije birao između dva dobra, već između dva zla, dakle, uvek je birao manje loše na izborima, pa zato vi tako i glasajte»! NJihove komšije pričaju već danima da su deda, sin i unuka do zore raspravljali za koga da glasaju, navodno, nisu mogli da se slože koji je političar ili stranka u Srbiji najmanje zlo i da ta rasprava još uvek traje nesmanjenom žestinom. Ipak, svi se nadaju da će do izbora nekako da se slože, ali, kao se stvar zakuvala i zakomplikovala, u sebi sumnjaju da će mlada Vranjanka prvi put s ocem na glasanje!

 

Piše: Slavomir Kostić

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi VRANJANKA PRVI PUT S OCEM NA GLASANJE. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar