Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Rekonstruisana Muzej kuća Bore Stankovića

Objavljeno u Kultura

Objavljeno November 06, 2018 Nema komentara

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević posetio je danas Vranje i zajedno sa gradonačelnikom Vranja svečano otvorio rekonstruisanu Muzej kuću Bore Stankovića. Na samom početku svoje posete Vranju, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević razgovarao je u maloj sali Skupštine grada sa gradonačelnikom dr Slobodanom Milenkovićem i njegovim saradnicima. Gradonačelnik Milenković je upoznao ministra sa realizovanim projektima u oblasti kulture, od kojih se izdvaja Muzej kuća Bore Stankovića, u čiju su rekonstrukciju Grad Vranje i nadležno ministarstvo uložili oko 5.3 miliona dinara. Na svečanosti koja je priredjena u dvorištu Muzej kuće Bore Stankovića brojnim zvanicama najpre se obratila čukun unuka Bore Stanovića, Milica Davidovoć koja se zahvalila Ministartvu culture I informisanja kao I gradu što su omogućili obnovu kuće. 

“Čast mi je I zadovoljstvo što danas nakon pola veka vraćamo sjaj Borinoj kući”, rekao je gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.”Ova kuća krije detinjstvo I odrastanje Bore Stakovića koji je sinonim za naš grad I zato ovde dolaze posetioci iz celog sveta”, dodao je gradonačelnik. On je istakoa da je novcem Ministratsva culture obnovljena unutrašnjost kuće, dvorište, I kapija a da je grad finasirao obnovu krova. On je najavio da Grad ima nameru da adaptira kompletnu kaldrmu u Baba Zlatinoj ulici i rekonstruiše Pribojčićevu kuću, što će upotpuniti ambijentalnu celinu u samom srcu Grada. Gradonačelnik Milenković je rekao i da su preko projekta “Gradovi u fokusu” izdvojena sredstva od oko 5.2 miliona dinara za zgradu Selamluka – Pašinog konaka, koja je takođe renovirana.

 Saradnica za kulturu predsednice Vlade Srbije,  Milena Popović izrazila je zadovoljstvo što je danas prisustvovala otvaranju obnovljene Muzej kuće, jer kako je istakla kulturno nasledje je žila kucavica jednog grada. Ona je najavila I pomoć za završetak pozorišta čije se otvaranje očekuje naredne godine.

Ministar za kulturu I informisanje Vladan Vukosavljević, podsetio je danas na značaj Borinih dela po kojima je Vranje I prepoznatljivo. “Blago onim ljudima koji imaju šta I koga da pamte. Obnova kuće okuplja I predhodnike, I savremenike I one koji tek dolaze”, rekoa je ministar I dodao da će Ministarstvo culture I vlada nastaviti da pomažu obnovu infrastrukture u Vranju, jer ima šta da se obnovi . “Vaš grad ima ogromnu kulturnu tradiciju, ali je još važnije da ima i ljude koji žele da se ozbiljno bave unapređenjem kulture i mogu zasigurno reći da će Ministarstvo nastaviti da pruža punu podršku naporima i projektima koji dolaze iz Vranja”, rekao je ministar Vukosavljević. 

 

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Rekonstruisana Muzej kuća Bore Stankovića. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar