Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

ZC Vranje deo projekta “Podsticajno roditeljstvo na igru”

Objavljeno u Uncategorized

Objavljeno June 03, 2019 Nema komentara

Završeno je istraživanje – standardizacija Upitnika “URD” koje je prošle godine sprovedeno na nivou pedijatrijskih službi u Srbiji u saradnji Udruženja pedijatara Srbije sa Institutom za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu a uz podršku Ministartva zdravlja Republike Srbije i Fondacije za otvoreno društvo.Na Konferenciji u Beogradu, koja je održana krajem prošle nedelje, prezentovani su rezultati standardizacije i razmatrani su preduslovi da se standardizovani Upitnik “Uzrasti i razvoj deteta”(URD), kao instrument obaveznog skrininga razvojnih kašnjenja dece uvede u rutinsku primenu u svim domovima zdravlja u Srbiji. “Upitnik URD jeste komplet od 21 upitnika koji ukazuju na razvoj deteta i njegovo napredovanje u više razvojnih oblati uzrasta od prvog meseca do pet i po godina. ” pojašnjava upravnica Doma zdravlja Vranje, dr Jadranka Ajanović, specijalistkinja pedijatrije i dodaje:”Prati se napredak deteta u važnim oblastima komunikacija, fizičkim sposobnostima, socijalnim veštinama i veštinama rešavanja problema. Priređen je tako da može da se koristi u formi skriniga, kao pomoćno sredstvo prilikom praćenja razvoja dece a u cilju ranog otkrivanja mogućih kašnjenja u razvoju. Prati i podržava razvoj, otkriva neke od faktora rizika, uključuje  procenu funkcionisanja aktivnosti i učestvovanja što dovodi do blagovremene reakcije i omogućuje da značajno veći broj dece dobije adekvatniju i pravovremenu pomoć i podršku te tako znatno uspešnije prevaziđe teškoće i ima bolji kvalitet života.”

Projekat “Podsticajno roditeljstvo na igru” je projekat koji realizuje Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Udruženje pedijatara Srbije u saradnji sa Unicefom gde Zdravstveni centar Vranje takođe aktivno učestvuje u realizaciji. Počinje 1. jula 2019. godine. i trajaće sve do 2024. godine. Ovaj projekat svojim aktivnostima pruža značajnu podršku roditeljima, dobrom roditeljstvu i omogućava razvoj dece od najranijeg uzrasta, gde će pored pedijatriskih službi biti uključena i Služba polivalentne patronaže” – najavila je upravnica Doma zdravlja Vranje, dr Jadranka Ajanović u svojoj izjavi za sajt Zdravstvenog centra Vranje.

 

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi ZC Vranje deo projekta “Podsticajno roditeljstvo na igru”. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar