Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Vece plate u javnom sektoru

Objavljeno u Ekonomija

Objavljeno September 11, 2019 Nema komentara

Plate oko pola miliona zaposlenih u javnom sektoru od 1. novembra biće veće do 15 odsto, saznaju “Novosti”. Povećanje zarada najavio je u utorak i ministar finansija Siniša Mali, ali bez detalja o procentima. Ostala je još jedna “runda” dogovora Ministarstva finansija sa Međunarodnim monetarnim fondom, a Mali je rekao da bi u narednih desetak dana delegacija MMF trebalo da dođe u Beograd i da će tada biti dogovoreni detalji o rastu zarada. Ministar Mali saopštio je u utorak dobru vest i za zaposlene sa najnižim platama – od Nove godine će, takođe, i minimalna zarada u Srbiji biti veća za 3.000 dinara, ili za 11,1 odsto. Cena najjednostavnijeg rada po satu, sa dosadašnjih 155,30 dinara, od 2020. skočiće na 172,5 dinara, odnosno mesečna plata će, umesto 27.022, biti 30.022 dinara. 

Prema rečima Zorana Đorđevića, ministra rada, cilj uvećanja minimalca je bolji standard svih građana:- Naredne godine biće novog povećanja, a sve u cilju da se dostigne minimalna potrošačka korpa, ali i da se prestigne – naglasio je ministar.

Prema mišljenju Ljubisava Orbovića, predsednika Saveza samostralnih sindikata Srbije, ovim tempom je nemoguće ispoštovati prošlogodišnji dogovor socijalnih partnera da minimalna zarada za dve godine dostigne visinu minimalne potrošačke korpe.

Za Zorana Stojiljkovića, predsednika UGS “Nezavisnost”, predlog o minimalnoj ceni rada je maksimalni politički ustupak Vlade:- Ovo nije postignuta logika kompromisa, nego maksimalan predlog koji Vlada daje – rekao je on. – Da smo došli do 32.000 ili 33.000 dinara, što omogućuje da se ispuni dogovor da se za dve godine stigne protrošačka korpa, onda bi to bio kompromis.

 

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Vece plate u javnom sektoru. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar