Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Vranjska Banja obeležila 75. godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu

Objavljeno u Društvo, Uncategorized

Objavljeno September 06, 2019 Nema komentara

Gradska opština Vranjska Banja obeležila  je 75. godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu.Obeležavanje 75.godišnjice oslobođenja Vranjske Banje počelo je polaganjem venaca kod spomenika palim borcima na Vidikovcu u Vranjskoj Banji, a prisutnima se obratio Stanko Petrovic predsednik mesnog odbora SUBNOR/a u Vranjskoj Banji. Cvece su polozili narodni poslanik Slaviša Bulatović, gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, predsednik GO Vranjska Banja Dragan Sentić sa saradnicima, predstavnici vojske I policije.  

 

 Na svečanoj sednici Skupštine, upriličenoj povodom 6. septembra, predsednik Gradske opštine Dragan Sentić je rekao da je Drugi svetski rat bio jedan od najkrvavijih i najsmrtonosnijih sukoba u istoriji čovečanstva u kojem je stradalo preko 50 miliona ljudi.

,,Masovna stradanja i velike patnje karakterisale su i život na jugu Srbije. Odmah po slomu jugoslovenskih armija Bugari su okupirali jugoistok Kraljevine Jugoslavije, a Vranjska Banja ušla je u sastav bugarske okupatorske pokrajine ,,Skoplje“. Usledile su godine patnje i velikih stradanja. Žestok otpor okupatoru na prostorima vranjskog kraja od 1943. godine pružale su vojne formacije Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije i 6. septembra 1944. oslobođena je Vranjska Banja. Ta sloboda plaćena brojnim žrtvama kojih se danas sećamo i sa ponosom ih pominjemo“, istakao je Sentić.

U ime grada Vranja, prisutnima se obratio gradonačelnik dr Slobodan Milenković,  koji je naglasio da se obeležavanjem ovog značajnog datuma odaje počast oslobodiocima koji su se nesebično i hrabro borili za slobodu i odbranu otadžbine. On je govorio i o planovima razvoja Vranjske Banje I rekao da ova gradska opština uvek moze da racuna na pomoc grada kako bi se stvorili uslovi za bolji život gradjana.

Na kraju svecane sednice, Istaknutim pojedincima i kolektivima koji su dali doprinos u radu, afirmaciji i ugledu Gradske opštine podeljene su zahvalnice. Ove godine zahvalnice su dobili borci sa Košara Jovanovic Nenad, Jovanovic Nebojsa, Spasic Caslav, Sasa Cvetkovic, Spasic Nenad, Spasic Jovica, I Andjelkovic Goran, kao I privatni preduzetnik iz Vranjske Banje Nikolic Stanisa.  Zahvalnice je urucio predsednik banjske opštine Dragan Sentic.

 

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Vranjska Banja obeležila 75. godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar