Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

U najvećoj združenoj akciji sadnje stabala „Zasadi drvo“ započela sadnja 50 hiljada sadnica

Objavljeno u Društvo

Objavljeno November 18, 2019 Nema komentara

U najvećoj združenoj akciji sadnje stabala – „Zasadi drvo“, koja je realizovana u nedelju 17. novebra, započela je sadnja 50 hiljada sadnica na čak 34 lokacije u Srbiji. Ovom akcijom simbolično je obeležen početak jesenje sadnje. U akciji je učestvovalo više hiljada volontera.Šumsko gazdinstvo „Vranje“ organizovalo je sadnju stabala na pet lokacija u Pčinjskom okrugu. Zasađeno je ukupno dve hiljade 600 sadnica više vrsta (smrča, gorski javor, topola i bagrema). U akciji su, na prostoru ŠG „Vranje“, učestvovali radnici  JP „Srbijašume“ Beograd, ŠG „Vranje“ i brojni volonteri. Poseban doprinos dali su učenici Poljoprivrdno-šumarske škole „Josif Pančić“ iz Surdulice sa profesorom Daliborom Petrovim. Blizu sto učesnika u akciji „Zasadi drvo“ dokaz su velikog interesovanja naših ljudi da učestvuju u ovakvim akcijama.

Svake godine JP „Srbijašume“ posadi između tri i četiri miliona sadnica u toku prolećne i jesenje sadnje. Kada bi pošumili sve površine pogodne za pošumljavanje kojima gazduju „Srbijašume“, ukuna šumovitost Republike Srbije bi se povećala za 1-1,5 %. Najveći broj površina koje reba pošumiti da bi se dostigla šumovitost od 40% su površine koje se nalaze u privatnom vlasništvu. Cilj akcije „Zasadi drvo“ je edukacija građana o značaju šuma i pošumljavanja, očuvanje životne sredine i održivi razvoj društvene zajednice. Planirano je da tokom četvoromesečne kampanje „Zasadi drvo“, bude zasađeno 50.000 stabala širom Srbije.

Akciju sadnje stabala pokrenuli su „Adrija medija grupa“ i „DM drogerije market“ zajedno sa institucionalnim partenrima Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Upravom za šume, JP „Srbijašume“; JP „Vojvodinašume“, Privrednom komorom Srbije, pokretom Gorana Srbije i Botaničkom baštom „Jevremovac“.

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi U najvećoj združenoj akciji sadnje stabala „Zasadi drvo“ započela sadnja 50 hiljada sadnica. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar