Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Uspešan razvoj opštine Vladičin Han

Objavljeno u Ekonomija

Objavljeno December 28, 2020 Nema komentara

U jednoj od najnerazvijenijih opština Pčinjskog okruga, a i Srbije, trasa auto-puta Koridor 10, Vladičinom Hanu, tokom gradnje te saobraćajnice poslednjih nekoliko godina omogućilo je upošljavanje do hiljadu ljudi.Sama pozicija Opštine i Koridor privukli su i nekoliko stranih investitora, u prvom redu turski „Teklas“, pa tako danas u Vladičinom Hanu, opštini sa dvadesetak hiljada stanovnika, počinje „neki drugi život“.

Nama je u ovom trenutku, nakon izgradnje auto-puta, prioritet gasifikacija. Očekujem da bismo mogli da iskoristimo prioritet koji se odnosi na pravac iz Bugarske i to bi bio dodatni podsticaj za razvoj naše opštine, a poslednjih godina uradili smo puno na obnovi lokalne putne i komunalne infrastrukture – kaže Goran Mladenović predsednik Hanske opstine.

Kako naglašava, došlo je i više stranih investitora, „koji funkcionišu na zadovoljstvo naših građana“: – Priključenje naše opštine na gasni vod iz Bugarske mnogo bi nam značilo u daljem razvoju opštine koja jeste mala, ali i vrlo važan segment u ovom delu Srbije.

Pokušavamo da postojeće investiture motivišemo da prošire svoje kapacitete, da obučimo novu radnu snagu i pokušavamo da sa druge strane nađemo nove investitore.

Paralelno sa ovim aktivnostima pokušavamo da rešimo status naših preduzeća koja su još u stečaju kao što su Balkan brik i Fopa. Nadamo se da će u narednom periodu biti rešeni ti imovinski odnosi i da će to biti dodatni potencijali za još brži razvoj. Sa ljudima koji su tamo radili konstantno se razgovara i pokušavamo da na različite načine pomognemo, bilo njihovoj deci kroz pripravnički staž, njima kroz javne radove, angažovanje.

U slučajevima kada niko nije u kući zaposlen u razgovorima sa domaćim i stranim kompanijama tražimo posao za nekoga iz tog domaćinstva – verujemo da će ti ljudi savesno da obavljaju posao. Važno da je da budu angažovani, da im na taj način pomognemo.

Inače, opština Vladičin Han je uz pomoć Ministarstva poljoprivrede proteklih godina uložila mnogo novca u popravku atarskih puteva kako bi se obezbedila bolja veza sa varošicom i olakšao transport sirovine. To je doprinelo razvoju voćarstva, naročito u selu Manjak, najvećem proizvođaču malina na području opštine, gde ima i onih koji isključivo žive od tog posla. Ostali, uzgojem voća najčešće dopunjuju kućni budžet.

 

Tekst je deo projekta “Privredni razvoj Hana” koji finasira opština Vladičin Han.

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Uspešan razvoj opštine Vladičin Han. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar