Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Obeležena 144. godišnjica oslobođenja Vranjske Banje od Turaka

Objavljeno u Društvo

Objavljeno January 27, 2022 Nema komentara

Svečanom sednicom Skupštine opštine i dodelom najviših priznanja obeležena je 144. godišnjica oslobođenja Vranjske Banje od Turaka. Predsednik gradske opštine Dragan Sentić u svom obraćanju osvrnuo se na proteklu godinu i na sve ono što je urađeno, pre svega kada su u pitanju infrastruktura i razvoj Banje. ,,Sasvim sam siguran da Vranjska Banja sa svojim potencijalima poput nebrušenog dijamanta polako dobija svoj puni sjaj. Početak izgradnje velikog hotelskog kompleksa predstavlja prekretnicu u razvoju Banje’’, istakao je Sentić.

Čestitajući Dan gradske opštine Vranjska Banja, gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković istakao je značaj obeležavanja ovog datuma kojim slavimo slobodu, ali i odajemo poštu našim precima. ,,Ove, 2022. godine, obeležavamo 144. godišnjicu oslobođenja. Oslobođenja koje je značilo odlazak viševekovnog okupatora i tlačitelja srpskog naroda. Oslobođenja koje je značilo obnavljanje srpske države i crkve, srpske škole i porodice, srpskog trgovca, seljaka… jer je viševekovna vladavina Turaka nad našim narodom ostavila  dubok trag na sveukupno srpsko nacionalno biće. Radovao se narod južne Srbije, slaveći vojnike i vojskovođe, slaveći sve one koji su dali svoj doprinos u borbi protiv Osmanlija. Oni su ih slavili, a mi ih se danas sećamo sa posebnim poštovanjem, jer smo svesni da jedino narod koji pamti i pominje svoju prošlost, može da ima budućnost. Na nama, njihovim potomcima, je da pamtimo njihovu žrtvu’’, rekao je gradonačelnik Milenković.  On se osvrnuo i na sve ono što je urađeno u prethodnoj godini istakavši da će godina za nama biti upamćena po potpisivanju ugovora o saradnji kompanije „Milleennium Resorts“ i američke hotelske kompanije „Marriott International“ na izgradnji hotelskog kompleksa u Vranjskoj Banji. ,,Ova investicija značiće oživljavanje juga centralne Srbije, ali i dolazak novih investitora, značiće posao za građane, veće plate i bolji životni standard. Reč o najvećem projektu kompanije „Marriott“ na Balkanu i najvećoj investiciji u srpski turizam, koja je vredna 90 miliona evra. Zahvaljujući ovoj investiciji biće otvoreno 350 novih radnih mesta i biće zaustavljen odlazak mladih sa svojih ognjišta’’, istakao je gradonačelnik dr Slobodan Milenković.

Povodom Dana Gradske opštine Vranjska Banja dodeljeno je  jedno Specijalno Javno priznanje 26. januar i dva Javna priznanja 26. januar, koja je laureatima uručio predsednik GO Dragan Sentić. Specijalno Javno priznanje dodeljeno je Dejanu Stajiću, vlasniku „Gazdinstva Stajić“ iz sela Toplac u Vranjskoj Banji. Nagradu je primio predstavnik „Gazdinstva Stajić“ Dragan Živković. Javna priznanja 26. januar, dodeljena su Zoranu Đorđeviću, davaocu krvi iz Vranjske Banje i Luki Stamenkoviću, đaku generacije OŠ „Predrag Devedžić” školske 2020/2021 godine.   Na svečanosti je prikazan i film o Vranjskoj Banji između dva januara.

 

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Obeležena 144. godišnjica oslobođenja Vranjske Banje od Turaka. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar