Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Počela tradicionalna manifestacija ,,Maj mesec muzike”

Objavljeno u Kultura

Objavljeno May 05, 2022 Nema komentara

Koncertom pod nazivom ,,Ka zvezdama” kamernog orkestra ,,Amorozo” sa solistom Nikolom Pakovićem na harmonici u Pozorištu ,,Bora Stanković” počela je tradicionalna manifestacija ,,Maj mesec muzike”. Dvadeset druge majske muzičke svečanosti otvorila je zamenica gradonačelnik Vranja, Zorica Jović. Ona je podsetila da je reč o manifestaciji kojom godinama unazad počinje Vranjsko kulturno leto, te da je tako i ovog puta. ,,Ljubitelji klasične muzike  i  ove godine biće u prilici da uživaju u najdivnijim notama domaćih i svetski priznatih kompozitora, kao i da se susretnu sa priznatim izvođačima, profesionalnim muzičarima. Organizatori su se potrudili da i ovog puta naprave kvalitetan repertoar koji će zadovoljiti ukus i kriterijum šarolike vranjske publike. A Grad Vranje, koji je poznat i po autentičnom muzičkom nasleđu, sa svojom gradskom pesmom, zahvaljujući kojoj se našao na listi nematerijalnog kulturnog blaga Republike Srbije, nastaviće da ulaže u duhovnu nadogradnju svojih naraštraja, podržavajući projekte i manifestacije koji su od opšteg značaja. Nastavićemo i sa ulaganjima u obnovu i unapređenje kulturnih institucija u Vranju, jer su razvoj i unapređenje kulture veoma važan segment za sveukupni razvoj društva’’, rekla je između ostalog zamenica gradonačelnika Zorica Jović.

U ime organizatora manifestacije prisutne je pozdravila direktorka Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac’’  Tanja Bliznakovski Jovanović. ,,Odlučili smo da manifestaciju otvorimo muzičkim delom koje će večeras biti premijerno izvedeno. Reč je o autorskom delu naše sugrađanke, kompozitorke Tatjane Milošević, koncertom za harmoniku i kamerni orkestar’’, rekla je  direktorka Bliznakovski Jovanović. Publici se obratila i kompozitorka Tatjana Milošević, Vranjanka koja je redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. ,,Kompozicija ,,Ka zvezdama” posvećena je festivalu ,,Mak mesec muzike” i mladom harmonikašu najviših umetničkih dometa Nikoli Pekoviću”, rekla je ona. U okviru manifestacije predviđeno je 9 koncerata, računajući i obeležavanje Dana škole, 31. maja. Ljubiteljima klasične muzike u Vranju predstaviće se umetnici iz Srbije i Makedonije na različitim instrumentima. Ovo je 22. po redu manifestacija koju organizuje Muzička škola ,,Stevan Mokranjac’’ uz podršku Grada i Ministarstva kulture i informisanja.  Osim koncerta 18. maja koji će, takođe biti održan u sali pozorišta, svi ostali održaće se u Koncertnoj sali Muzičke škole, sa početkom u 20 sati. Večeras je na programu ,,NS kamernog ansambla – duvačkog tria’’, koji čine Aleksandar Tasić – klarinet, Sanja Romić – oboa i Nemanja Mihajlović – fagot.

 

 

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Počela tradicionalna manifestacija ,,Maj mesec muzike”. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar