Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Gradonačelnik prisustvovao sednici Saveza za zdravstvo Naled-a

Objavljeno u Društvo

Objavljeno December 06, 2022 Nema komentara

U Beogradu je održana sednica Saveza za zdravstvo Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), na kojoj je izabrano novo rukovodstvo. U naredne dve godine ovim radnim telom predsedavaće Vukašin Radulović, suosnivač kompanije Heliant, dok su za potpredsednike izabrani Una Ljubičić, direktorka za retke bolesti u kompaniji Pfizer, Vladimir Tipsarević, direktor za javne politike i odnose sa javnošću u Novo Nordisk Pharma i Dejan Pešić, direktor MediGroup. Iz redova lokalnih samouprava u radu Saveza učestvovaće Lidija Dimitrijević, zamenica gradonačelnika Leskovca. 

Osim uvođenja jedinstvenog elektronskog zdravstvenog kartona, naredni korak u digitalizaciji zdravstvenog sistema je povezivanje svih ustanova i lekara specijalista, kroz elektronski uput i elektronski medicinski dosije i olakšavanje pristupa pacijenata lekarima specijalistima. U fokusu saveza u naredne dve godine biće i rad na smanjenju lista čekanja i povećanju broja usluga koje će građani moći da obave u privatnom zdravstvu o trošku RFZO, kao što je sada slučaj sa dijalizom, vantelesnom oplodnjom, hiperbaričnom komorom i kataraktom. Treći prioritet je dalja digitalizacija procedura, pre svega u vezi kliničkih studija i dobijanja dozvola za lek, kako bi nove, moderne i efikasnije terapije bile dostupne našim građanima, saopšteno je na sednici Saveza.

Gost sednice bila je ministarka zdravlja Danica Grujičić. “Srbiji i njenom zdravstvu je potrebna digitalizacija kako bi lekari svu svoju energiju mogli da posvete lečenju pacijenata, a ne da dragoceno vreme troše na administrativne poslove. Takođe,  sve velike ideje se na kraju svode na razvoj one sredine gde građani najviše ostvaruju svoje životne potrebe, a to je lokalna zajednica. Projekat Ministarstva zdravlja o porodičnom lekaru je ustvari ideja da kroz veću podršku porodičnim lekarima – a to su lekari u najlokalnijoj zajednici – ostvarimo primarnu zdravstvenu zaštitu koja preventivnim delovanjem ostvaruje veći stepen zdravstvene zaštite celog naroda”, rekla je Grujičić.

Sednici Saveza za zdravstvo prisustvovao je i gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, koji je istovremeno i član Nadzornog odbora NALED-a.

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Gradonačelnik prisustvovao sednici Saveza za zdravstvo Naled-a. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar