Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube

Dan grada: položeni venci i cveće kraj spomenika Čika Miti

Objavljeno u Društvo

Objavljeno February 01, 2023 Nema komentara

Povodom obeležavanja, 31. janaura, Dana grada, ispred Spomenika oslobodiocima Vranja od Turaka 1878. godine, održan je komemorativni skup na kome je govorio gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković. On je podsetio na istorijske činjenice iz 1878. godine i oslobođenje od Turaka. ,,Dok stojimo kraj Spomenika „Čika Miti“, jednog od simbola grada, zamišljamo nestvarne slike borbi za oslobođenje Vranja, pre tačno 145 godina… „Čika Mita“, svedoči i o rešenosti jednog naroda, da se opet vrati u okrilje srpske države, gde je istorijski i pripadao. Videvši da se na Berlinskom kongresu podnosi inicijativa da se Turskoj obezbedi granica prema Srbiji u Grdeličkoj klisuri, viđeniji Vranjanci pišu knezu Milanu Obrenoviću i traže da se vranjsko područje prisajedini Kneževini Srbiji. „Molimo te svetli gospodaru, da saopštiš našu želji moćnom imperatoru Rusije i umoliš ga, u naše ime, da nas ostavi pod tvojom upravom“, piše između ostalog u peticiji, koju je potpisao glavni kmet opštine vranjske, Tasa Stefanović. „Čika Mita“, svedoči i o nemerljivom doprinosu žitelja vranjskog kraja u oslobađanju svojih vekovnih ognjišta. Delom u okviru jedinica Dobrovoljačkog korpusa, a delom i kroz brojne ustaničke akcije i pokrete koji su uticali na moral turske vojske. Žrtve naših predaka nas podsećaju i opominju, da se odbrana slobode, po pravilu plaća krvlju. Temelji naše slobode jači su nego ikad. Međutim, u osetljivom istorijskom trenutku u kome se nalazimo, iskustvo nas uči da je potrebno dovoljno državničke mudrosti da sačuvamo fundament našeg identiteta. Kulturnog, istorijskog, nacionalnog. Kako je govorio i naš veliki pisac Ivo Andrić: “Samo neuki, nerazumni ljudi mogu da smatraju i da je prošlost mrtva i neprolaznim zidom zauvek odvojena od sadašnjice. Istina je, naprotiv, da je sve ono što je čovek mislio i osećao i radio neraskidivo utkao u ono što mi danas mislimo, osećamo i radimo. Dragi prijatelji, poštujući dela naših hrabrih predaka, na taj način trasiramo put našim potomcima. Da se sećaju i pamte. Kako je rekao poznati japanski pisac, “Naša stvarnost je beskrajna borba između onoga što se desilo i onoga šta želimo da zapamtimo”. Zato mi naše heroje … pamtimo”, istakao je u svom govoru gradonačelnik dr Slobodan Milenković.

Kraj spomenika oslobodiocima Vranja, vence i cveće položili su gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, komandant Četvrte brigade Kopnene vojske brigadni general Novica Petrović sa saradnicima, narodni poslanik Dragan Nikolić, načelnik Pčinjskog okruga Srećko Pejković, zamenik predsednika gradske opštine Vranjska Banja Marko Nikolić, zamenik načelnika Policijske uprave Nenad Marković sa saradnicima, predstavnici BIA, delegacije gradova Velenje, Trebinje, Istočno Novo Sarajevo, Kragujevac, kao i predstavnici SUBNOR Srbije, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova do 1918. i delegacija srednjoškolaca Vranja. Parastos poginulim ratnicima služio je episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom. U prigodnom programu učestvovali su Mešoviti gradski hor uz pratnju orkestra Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac” i glumac vranjskog teatra Marko Petričević.

Nema komentara

Trenutno nema komentara u vezi Dan grada: položeni venci i cveće kraj spomenika Čika Miti. Možda želite da dodate Vaš komentar ?

Ostavite komentar